среда, 30. март 2022.

Stogazovac - Klisura Ždrelo

Klisura Ždrelo se nalazi u ataru sela Stogazovac u narodu poznata kao "Knjaževački meteori", usečena je u kraškim stenama čija se starost procenjuje na oko 120 miliona godina. Dužina klisure je oko 300 m. Širina klisure u najužem delu, na samom dnu, iznosi 2 do 3 metra.


Kroz Ždrelo protiče Zubetinačka reka, koja ulaskom u selo Stogazovac, menja ime u Stogazovačka reka. Krečnjačke stene specifičnih formacija izdižu se do visine 70-80 metara iznad reke. Najviše litice su Lisičji kamen, koji se naziva još i Momin kamen ili Devojački kamen i Zdravački kamen.

Na dnu klisure, u koritu reke nalazi se izvor koga meštani nazivaju "Božja trpezica". Izvor ima lekovito dejstvo za očne bolesti. Pored izvora je pronađen rimski žrtvenik, što dokazuje postojanje ovog izvora još u antičko doba.

Na kružnoj stazi do vrha litice nalazi se  crkva Vidovdan, koju je po predanju izgratio sam Car Lazar. Od crkve, dalje se ide stazom kroz šumu  do vidikovca na kojem je postavljen krst. Odatle se pruža predivan pogled na klisuru i selo.

izvor: sajt TO Knjaževac












Selo Stogazovac je udaljeno oko 12 km od Knjaževca i nalazi se na putu od Knjaževca prema Boljevcu preko Bučja. Od Boljevca je udaljeno oko 40 km.


Нема коментара:

Постави коментар