четвртак, 25. јул 2019.

Stara planina - Ždrepče (1379 mnv)


Ždrepče je jedan od vrhova glavnog venca Stare planine, duž granice između Srbije i Bugarske. Nalazi se na nadmorskoj visini od 1379 metara između opštine Knjaževac i Zaječar. Uspon na vrh može da se izvede iz sela Radičevac ili sa prevoja Kadibogaz. Prevoj Kadibogaz se nalazi na srpsko-bugarskoj granici između knjaževačkog sela Novo Korito i bugarskog sela Salaš.



Polazna tačka uspona je karaula granične policije koja se nalazi na oko 570 mnv na prevoju Kadibogaz. Prvih 6 km ide se stazom koja vodi do vrha Rasovati kamen 1330 mnv. Kako izgleda taj deo staze i kako se stiže do Rasovatog kamena možete saznati ako kliknete na ovaj Link.

Rasovati kamen 1330 mnv

Kada se stigne na vrh Rasovati kamen nakon pauze, fotografisanja i uživanja u pogledu na okolinu, kretanje se dalje nastavlja uz graničnu liniju do graničnog kamena (SFRJ 360) što je znak da ste stigli na vrh Ždrepče 1379 mnv. Dužina ovog dela staze je oko 750 metara. Povratak sa vrha do prevoja Kadibogaz je istom stazom, a ukupna dužina staze je oko 13,5 km.





napuštena karaula "Rasovati kamen"









obeležje vrha na bugarskoj strani

obeležje vrha na srpskoj strani i granični kamen SFRJ 360





NAPOMENA: Staza za sada nije obeležena planinarskim markacijama!



Нема коментара:

Постави коментар