среда, 5. јун 2024.

Vidikovac Smilovica

Vidikovac Smilovica se nalazi na oko 1000 mnv  iznad Zavojskog jezera. Udaljen je oko 3 km od sela Pokrevenik u pravcu prema brani na Zavojskom jezeru, a od Pirota je udaljen oko 16 km. Staza od sela Pokrevenik do ovog vidikovca je obeležena i nije mnogo zahtevna. Sa Smilovice se pruža prelep pogled na Zavojsko jezero, Vidlič, Babin Zub, Midžor kao i na ostale najlepše delove Stare planine, Suve planine... Na samom vidikovcu su postavljeni  mobilijari sa klupama.


Uspon do vidikovca Smilovica  može da se izvede i iz sela Temska, koje je smešteno  u podnožju Stare planine i koje je od Pirota udaljeno oko 15 km, a od Knjaževca oko 50 km. 

Fotografije i opis u ovom postu su sa uspona izvedenog iz Temske. Polazna tačka je parking kod izletišta Krivi vir. Do njega se stiže kada se krenem putem iz Temske za selo Topli Do. Nakon 400 metara stiže se do izletišta i parkinga koji se nalazi sa leve strane. 



Tu se ostavljaju vozila i dalje se nastavlja pešice putem u pravcu Toplog Dola još oko 150 metara do putokaza na kome piše Smilovica, a koji se nalazi sa desne strane i koji usmerava na makadamski, zemljani put... Od tog putokaza do Vidikovca Smilovica pešači se oko 8 km.
 



 
Staza do Smilovice je obeležena planinarskim markacija i uglavnom se ide putem koji na nekim deonica može da bude dosta blatnjav nakon kiše. Ako ne poznajete stazu, a tokom uspona se oslanjate uglavnom na markacije, onda je potrebno da ih pažljivo pratite, jer nisu tako česte. Posebno treba biti pažljiv kada je vegetacija bujna i na mestima gde se put račva ili ukršta sa drugim putevima.
 

 


 



 




 







 
     

Нема коментара:

Постави коментар