недеља, 1. октобар 2017.

Suva planina - Sokolov kamen (1523 mnv) - Jesenji uspon


Suva planina je planina u jugoistočnoj Srbiji duga oko 35 km, a široka 12 km, koja u geološkom i geografskom smislu pripada karpatsko-balkanskoj grupi planina. Prostire se pravcem severozapad-jugoistok u visinskim zonama od 250 m do 1810 m. Počinje istočno od Niške Banje, a završava se jugozapadno od Babušnice u Lužničkoj kotlini. Najviši vrh Suve planine je Trem 1810 mnv, zatim Sokolov kamen 1523 mnv, a najatraktivniji za alpiniste je teško pristupačni Mosor na 984 mnv. Severna strana Suve planine je odsečena, dok su Južne padine  blage i prekrivene travnatim tepihom.
 
Planinarski dom "Studenac"

Uspon na Sokolov kamen (1523 mnv) započinje sa Bojaninih voda, od planinarskog doma "Studenac". Do Bojaninih voda stiže se  preko Niške Banje asfaltnim putem kroz sela: Jelašnica, Čukljenik, Donja i Gornja Studena. U Gornjoj Studeni je zadnja autobuska stanica, od koje do Bojaninih voda ima još oko 5 km asfaltnog puta. Izletište Bojanine vode se nalaze na oko 25 km od Niša. Do Bojaninih voda iz Niša se stiže za oko 30 minuta automobilom, autobusom za 45 minuta do Gornje Studene, a potom još oko 60 minuta pešačenja do planinarskog doma.



Staza je kružna, srednje zahtevna i iziskuje dobru psihofizičku kondiciju. Staza: Bojanine vode-Mosor-Sokolov kamen-Devojački grob-Bojanine vode. Ukupna dužina staze je oko 14 km, sa visinskom razlikom od 700 m u usponu i isto toliko pri silasku. Uspon započinje od planinarskog doma "Studenac" i prvih 45 minuta se ide stazom kroz šumu sve do izlaska na greben kod repetitora mobilne telefonije, ispod samog vrha Mosor.

pogled sa staze na Mosor


Od repetitora dalje se ide grebenom, ponovo šumovitom stazom. Nakon dvadesetak minuta stiže se do stena, od kojih počinje nagli uspon stenovitom stazom, sa koje se pruža predivan pogled na nišku i zaplanjsku kotlinu. Ova deonica  je najlepša ali i najzahtevnija na stazi do vrha Sokolov kamen i prelazi se za oko 2 sata.




 














na vrhu Sokolov kamen 1523 mnv

Povratak sa vrha je kružnom stazom preko prevoja Devojački grob 1311 mnv. Za prelazak ove deonice potrebno je od 75 do 90 minuta.  Od Devojačkog groba dalje se ide stazom kroz šumu do izvorišta "Ljubina česma", gde se ova denica završava izlaskom na makadamski put, koji vodi do planinarskog doma. Ova deonica staze poznata je pod nazivom "Kraljev put", duga je 2 km i prelazi se za oko 45 minuta. Od Ljubine česme do planinarskog doma ima još oko 2 km koji se prepešače za oko 45 minuta.







pogled na Trem 1 810 mnv

na stazi "Kraljev put"

Ljubina česma


Ski kuća

Skijaška staza "Sokolov kamen" na Bojaninim vodama

Ski staza ''Sokolov kamen'' duga je 900 m, sa visinskom razlikom od 320 m.




izvor u blizini planinarskog doma

planinarski dom "Studenac"
 
Ove fotografije su sa šestog jesenjeg uspona na Sokolov kamen, koji je organizovao Planinarsko-alpinistički klub "Mosor" iz Niša.
 
 
 

Нема коментара:

Постави коментар