субота, 7. јул 2018.

Rtanj - Šiljak (1565 mnv) - Letnji uspon južnom stranom


Rtanj je planina koja se nalazi u istočnoj Srbiji, oko 200 km jugoistočno od Beograda, nadomak Boljevca. Pripada Karpatskim planinama, a najviši vrh Šiljak (1565 m) predstavlja prirodni fenomen kraškog reljefa. Sa južne strane padovi su blagi i prema podnožju se prostire visoravan koja se lagano spušta ka Soko Banji. Na severnoj strani Rtanj je izrazito odsečen sa oštrim grebenom pri vrhu. Na istočnom kraju grebena, uzdiže se glavni vrh Šiljak. Severna strana Rtnja prekrivena je šumama i pašnjacima, obrasla autohtonim biljnim vrstama i obiluje izvorima pitke vode.


Na uspon južnom stranom se polazi iz naselja Rtanj (oko 640 mnv), početni deo uspona se odvija zemljanim putem, a zatim se nakon dvadesetak minuta laganog hoda ulazi u šumu kroz koju se uspon odvija oko 60 minuta. Po završetku ovog dela staze stiže se na visinu od oko 1000 metara odakle do vrha ima još oko 3,5 km. Završni deo uspona se odvija serpentinama. Uspon traje od 3 do 4 sata, za silazak sa vrha je potrebno oko 2 sata. Ukupna dužina staze iznosi oko 14 km. Staza je obeležena planinarskim markacijama i smerokazima.





pogled sa staze na naselje Rtanj








 




ostaci srušene kapele, vrh Šiljak (1565 mnv)

Nakon smrti Julijusa Minha, vlasnika rudnika "Rtanj", 1935. god. izgrađena crkvica-kapela sv. Đorđa. U njenoj izgradnji učestvovalo je oko 1.000 radnika (sav potreban materijal i kamen za izgradnju dopreman je na vrh Rtnja magarcima). Crkvicu, koja je osveštana 1936. godine., podigla je Julijusova supruga, Greta Minh, u znak sećanja na muža.



Нема коментара:

Постави коментар