уторак, 30. новембар 2021.

Tupižnica | Bučje - Ledenički vrh (1160 mnv) - Jesenji uspon

 

Ledenički vrh (1160 mnv) je jedan od dva najviša  vrha Tupižnice, iste je visine kao Glogovački vrh. Tupižnica je planina u istočnoj Srbiji, poznata je i pod imenom Lasovačka planina. Nalazi se između Knjaževca i Boljevca. Najveći deo planine izgrađen je od krečnjaka. Bogata je speleološkim objektima, od kojih je najpoznatija kraška jama Tupižnička ledenica. Na najvišem delu Tupižnice se nalazi televizijski repetitor, do kojeg vodi asfaltiran put.

Iz Vikipedije, slobodne enciklopedije 
 

Uspon na Ledenički vrh ili Bučanski kamen (1160 mnv) kako još zovu ovaj vrh započinje iz centra sela Bučje na oko 530 mnv. Staza prolazi kroz selo pored crkve svetog Ilije odakle uskoro prestaje asfaltni put i dalje kretanje nastavlja se uređenim kolskim putem sa blagim usponom.


Srednji deo staze je strmiji sve do izlaska na greben i uglavnom se ide kroz šumu u kojoj mogu da se vide ogromne stene različitih oblika obrasle mahovinom.



 Staza ka vrhu je markirana, tako da nije moguće zalutati ukoliko se prati planinarska markacija.

pogled sa staze na Rtanj, Šiljak 1570 mnv




Treći deo staze je šetnja po stenovitom grebenu Tupižnice do najvišeg vrha Ledenički kamen. Ovaj deo staze je i najatraktivniji gde se visoke bele stene  uzdižu  iznad šume i drveća i gde pogled puca na sve strane. Na ovom delu staze potreban je dodatan oprez jer se kretanje odvija blizu litice, posebno kada duva jak vetar što je česta pojava. Dužina prvog i drugog dela staze od početka uspona sve do izlaska na greben je oko 5,5 km.






 







Od Ledeničkog vrha staza dalje vodi u pravcu antenskh postrojenja, nakon dvadesetak minuta se izilazi na poljski put. Praćenjem markacija na putu dolazi se do dela  gde staza postaje uža i gde je potrebna veća opreznost prilikom kretanja, jer na stazi ima krupnog kamenja i sipara. Na kraju se ponovo dolazi do seoske crkve sv. Ilija gde se asfaltnim putem stiže do centra sela.
 



 







 

 Kružna staza Bučje-Goveđi virovi-Ledenički vrh-Repetitori-Preki kamen-Kozja grbina-Bučje, ukupne dužine oko 12,5 km.

Нема коментара:

Постави коментар