среда, 23. децембар 2015.

Rtanj - Šiljak (1565 mnv) - Jesenji uspon zapadnom stranom



Rtanj je planina koja se nalazi u istočnoj Srbiji, oko 200 km jugoistočno od Beograda, nadomak Boljevca. Pripada Karpatskim planinama, a najviši vrh Šiljak (1565 m) predstavlja prirodni fenomen kraškog reljefa. Sa južne strane padovi su blagi i prema podnožju se prostire visoravan koja se lagano spušta ka Soko Banji. Na severnoj strani Rtanj je izrazito odsečen sa oštrim grebenom pri vrhu. Na istočnom kraju grebena, uzdiže se glavni vrh Šiljak. Severna strana planine prekrivena je šumama i pašnjacima, obrasla autohtonim biljnim vrstama i obiluje izvorima pitke vode.
 Iz Vikipedije, slobodne enciklopedije


Prilaz Rtnju je moguć sa svih strana. Ove fotografije i opis su sa uspona zapadnom stranom koji svake godine početkom oktobra organizuje PK Šiljak iz Boljevca. Na ovaj  uspon se kreće iz sela Lukovo. Od Lukova do početka grebena ima oko 4,5 km. Na ovom delu staze potrebno je savladati uspon od oko 1 000 mnv. Nagib je u početku mali, međutim nakon nekoliko stotina metara ulazi se u šumu, gde se nagib naglo povećava. Iz šume se izilazi kada se dostigne oko 1 000 mnv i na toj visini počinju prvi vidikovci na okolne stene, kao i na podnožje Rtnja.


Izlaskom iz šume staza postaje krševitija i teža za hodanje, jer se približava grebenu pa je potreban i dodatan oprez prilikom hodanja. Kada se dođe pred sam početak grebena, kao prepreka se pojavljuju  stene visine oko 10 metara, koje mogu uspešno da se savladavaju uz malo veštine i korišćenjem alpinističkih užadi. 






Nakon savladavanja stena  izilazi se na greben i na vrh Kusak (1 309 mnv), odakle se otvara pogled na ceo greben Rtnja, na vrhove Preslo (1 410 mnv) i Šiljak ( 1 565 mnv). Staza grebenom vodi u pravcu istoka i do vrha Šiljak je potrebno da se pređe oko 3,5 km preko kamenja raznih veličina koje otežava kretanje i gde je takođe potreban dodatan oprez.


 

pogled na južne padine Rtnja
 
Preslo i Šiljak




ostaci srušene kapele, vrh Šiljak (1 565 mnv)

Nakon smrti Julijusa Minha, vlasnika rudnika "Rtanj", 1935. god. izgrađena crkvica-kapela sv. Đorđa. U njenoj izgradnji učestvovalo je oko 1.000 radnika (sav potreban materijal i kamen za izgradnju dopreman je na vrh Rtnja magarcima). Crkvicu, koja je osveštana 1936. godine., podigla je Julijusova supruga, Greta Minh, u znak sećanja na muža.

ostaci srušene kapele



Silazak sa vrha do naselja Rtanj se odvija južnom stranom Rtnja, koja je lakša. Dužina ovog dela staze je oko 7 km i potrebno je oko 2 sata pešačenja. Ukupna dužina staze iznosi oko 14,5 km. Povratak sa Rtnja može da se izvede i severnom stranom, preko stenovitih delova i nepregledne bukove šume do separacije ''Mirovo''.







naselje Rtanj

naselje Rtanj


Ostale fotografije možete pogledati klikom na Rtanj (1 565 mnv), uspon zapadnom stranom

Нема коментара:

Постави коментар