уторак, 1. септембар 2020.

Borsko jezero


Borsko jezero je veštačko jezero nastalo 1959. godine podizanjem brane i akomulacijom voda rečice Valja Žoni, Marecove reke i dela sliva Zlotske reke. Jezero se nalazi u podnožju planine Crni vrh blizu Bora. Jezerska voda je pre svega namenjena pogonima Rudarsko-topioničarskog basena, ali isto tako i razvoju turizma. Zahvata površinu od 30 hektara, a dubina jezera dostiže 52 metra. U vreme maksimalnog vodostaja u jezero staje 12 miliona kubnih metara vode. Obala jezera je sitno razuđena i stenovita.


Borsko jezero je okruženo listopadnim i četinarskim šumama, prirodnim zelenim proplancima i livadama uz nadmorsku visinu od 438 metara. Na obali jezera izgrađeni su hoteli „Metalurg“, „Jezero“, „Vertigo city“ i vile, dok su na oko 200 metara od jezera sagrađena nekoliko velikih vikend naselja. Na samoj obali jezera turistima je na raspolaganju i auto kamp kapaciteta oko 300 prikolica. Nalazi se na daljini od 1 kilometra od hotela „Jezero“ u pravcu Žagubice. 


Na obali Borskog jezera izgrađene su četiri veće plaže i veći broj manjih. Kupači na glavnoj plaži u toku cele sezone su pod nadzorom spasilaca. Sportistima je tokom cele letnje sezone na raspolaganju kompleks sportskih terena kod hotela „Jezero“. Kompleks sadrži terene za košarku, fudbal, rukomet, odbojku (običnu i na pesku) i tenis.


Trim staze nalaze se oko celog jezera, a polaze od plaže Tropski bar, prolaze pored hotela „Jezero“, Glavne plaže, hotela „Metalurg“, auto kampa, različite četinarske i listopadne šume, pašnjake i livade i završavaju se kod brane na Borskom jezeru. Staze izlaze i na trasu Crnovrške pruge kojom se može stići do Bora. Na Glavnoj plaži moguće je iznajmljivanje čamaca i pedalina, kao i uživanje raznih drugih sadržaja na vodi.
iz Vikipedije, slobodne enciklopedije













Нема коментара:

Постави коментар