среда, 25. мај 2016.

Stara planina | Vetren (703 mnv) - Polukružna staza


Vetren je jedan od vrhova Stare planine. Nalazi se između sela Selačka i Mali Izvor, kraj magistralnog puta Zaječar-Knjaževac.
 


Početak staze uspona na Vetren je na oko 250 m pre vodopada Suvodol, kod drvenog mostića na Suvodolskoj reci. Do vrha se stiže šumskom stazom pored manastirskog imanja, zatim šumskim putem i preko grebena. Na samom vrhu se nalaze ostaci odbrambenih utvrđenja (iz rimskog doba).

vodopad Suvodol

Pre uspona na Vetren možete da obiđite manastir Suvodol, do koga se stiže asfaltnim putem (oko 1km), koji prolazi pored vodopada Suvodol.


vodopad Suvodol

Vodopad Suvodol izvire u samoj porti manastira Suvodol, gde postoji lepa zidana česma od sige. Od česme voda je  sprovedena do jednog manjeg ribnjaka za potrebe manastira. Odatle voda čini vodopad ispod manastirskih zidina, čije su kaskade obrasle bujnom mahovinom i vegetacijom. Glavni odsek je visok 8 m, a ukupna visina svih kaskada iznosi 24 m.

Suvodolska reka

Stazu su uredili i obeležili članovi PSD ''Ljuba Nešić'' iz Zaječara. Ukupna dužina polukružne staze od manastira Suvodol do sela Mali Izvor je oko 11 km.


 


 
 



pogled sa Vetrena na Janošicu 980 mnv







Silazak sa vrha je u selo Mali Izvor, pod uslovom da vozači motornih vozila nisu krenuli na uspon i da onda svojim vozilima dođu u Mali Izvor po učesnike uspona. Staza sa vrha vodi prema zapadu, gde na obeleženom odvojku desno vodi kroz bukovu šumu koja izlazi na zemljani put kojim se stiže u Mali Izvor. Takođe sa vrha uvek možete da se vratite istom trasom kojom se došli.
 





selo Mali Izvor







Manastir Suvodol se nalazi u ataru sela Selačke, 26 km od Zaječara. Smešten je u dolini Selačke reke na jednoj zaravni usečenoj u severnoj strani planine Manastirska Glama ispod visova Janošica (980 mnv), Vetren (703 mnv). Posvećen je Rođenju Presvete Bogorodice, kao nepokretno kulturno dobro ima status spomenika kulture. Manastir Suvodol se ubraja u najstarije zadužbine Srbije.Vreme postanka manastira nije poznato ali se predpostavlja da je građen u periodu 1004-1008. Jedini ostatak iz tog perioda je nadgrobni spomenik iz 1255 godine. Manastir se izdržava od poljoprivrede i stočarstva sa svog imanja koje sami obrađuju, i od prilog vernika. U blizini manastira se nalaze tri pećine. Mesto zovu Sveta Bogorodica ili samo Bogorodica.
Iz Vikipedije, slobodne enciklopedije



manastir Suvodol
 


1 коментар:

  1. ЛЕПО..АЛИ КАКО ТО ДА И ПОСЛЕ ВЕЛИКИХ ВОДОСТАЈА СЕЛАЧКА РЕКА, И ПОРЕД 8 ИЗВОРА НЕМА ВОДУ, НЕКОЛИКО ГОДИНА УНАЗАД. ПОЗДРАВ.

    ОдговориИзбриши