среда, 13. јануар 2016.

Stara planina - Vetren (703 mnv)


Vetren je jedan od vrhova Stare planine. Nalazi se između sela Selačka i Mali Izvor, kraj magistralnog puta Zaječar-Knjaževac.Početak staze uspona na Vetren je na oko 250 m pre vodopada Suvodol, kod drvenog mostića na Suvodolskoj reci. Do vrha se stiže preko manastirskog imanja, šumskim putem i preko grebena obeleženom planinarskom stazom. Na samom vrhu se nalaze ostaci odbrambenih utvrđenja (iz rimskog doba). Silazak sa vrha je istom trasom kojom se dolazi. Sa vrha može da se siđe i u selo Mali Izvor, pod uslovom da vozači motornih vozila nisu krenuli na uspon i da onda svojim vozilima dođu u  selo Mali Izvor po učesnike uspona. Staza je obeležena, jednim delom vodi kroz šumu, zemljanim putem i preko livada. Stazu su uredili i obeležili članovi PSD ''Ljuba Nešić'' iz Zaječara. Ukupna dužina staze od manastira Suvodol do sela Mali Izvor je oko 11 km.


vodopad Suvodol

Pre uspona na Vetren možete da obiđite manastir Suvodol, do koga se stiže asfaltnim putem (oko 1km), koji prolazi pored vodopada Suvodol.


vodopad Suvodol

Vodopad Suvodol izvire u samoj porti manastira Suvodol, gde postoji lepa zidana česma od sige. Od česme voda je  sprovedena do jednog manjeg ribnjaka za potrebe manastira. Odatle voda čini vodopad ispod manastirskih zidina, čije su kaskade obrasle bujnom mahovinom i vegetacijom. Glavni odsek je visok 8m, a ukupna visina svih kaskada iznosi 24m.Manastir Suvodol se nalazi u ataru sela Selačke, 26 km od Zaječara. Smešten je u dolini Selačke reke na jednoj zaravni usečenoj u severnoj strani planine Manastirska Glama ispod visova Janošica (980 mnv), Vetren (703 mnv). Posvećen je Rođenju Presvete Bogorodice, kao nepokretno kulturno dobro ima status spomenika kulture. Manastir Suvodol se ubraja u najstarije zadužbine Srbije.Vreme postanka manastira nije poznato ali se predpostavlja da je građen u periodu 1004-1008. Jedini ostatak iz tog perioda je nadgrobni spomenik iz 1255 godine. Manastir se izdržava od poljoprivrede i stočarstva sa svog imanja koje sami obrađuju, i od prilog vernika. U blizini manastira se nalaze tri pećine. Mesto zovu Sveta Bogorodica ili samo Bogorodica.

Iz Vikipedije, slobodne enciklopedije


manastir Suvodol

Suvodolska reka

Evo i nekoliko fotografija iz pećina koje se nalaze na desnoj obali Suvodolske reke.

manastirsko imanjeselo Mali Izvor
1 коментар:

  1. ЛЕПО..АЛИ КАКО ТО ДА И ПОСЛЕ ВЕЛИКИХ ВОДОСТАЈА СЕЛАЧКА РЕКА, И ПОРЕД 8 ИЗВОРА НЕМА ВОДУ, НЕКОЛИКО ГОДИНА УНАЗАД. ПОЗДРАВ.

    ОдговориИзбриши