понедељак, 30. септембар 2019.

Lazarev kanjon


Lazarev kanjon nalazi se u istočnoj Srbiji na oko 3 km od sela Zlot, a dvadesetak kilometara od Bora. Najduži je kanjon u istočnoj Srbiji i ime je dobio po Lazarevoj pećini koja se nalazi na izlazu iz kanjona. Dugačak je sa svoja tri kraka (Mikulj, Demižlok i Vej) oko 13 km, a osnovna dužina kanjona je oko 4,5 km. Dubok je do 350 metara sa leve strane i preko 500 metara s desne strane, ispod Malinika. Na najužem delu kanjona širina je manja od 7 metara. 



U njemu ne postoje pešačke staze, a teren je izuzetno težak zbog velikog broja krupnog stenja i oborenih stabala. Strane kanjona su vrlo strme, najčešće vertikalne. Lazarev kanjon je izgradila Lazareva reka, koja nastaje sastavljanjem tri reke: Demižlok, Mikulj i Vej. Svaka od ove tri reke, izgradila je svoj kanjon kojim otiče do mesta na kome nastaje Lazareva reka. Lazarev kanjon spada u najneprohodnije kanjone u Srbiji. Spomenik prirode "Lazarev kanjon" je pod zaštitom  države i predstavlja područje nacionalnog značaja-1. kategorije.


Fotografije iz kanjona  u ovom postu su sa dela staze koja vodi do lokaliteta Čabrovi, mesta gde obrušena stena ne dozvoljava dalje kretanje koritom reke. Od ovog mesta da bi se nastavilo dalje kretanje kroz kanjon potrebno je zaobići stene sa desne strane, odakle počinje i dosta zahtevnija deonica staze kroz kanjon.


Početak staze je kod Lazareve pećine. Prvih 150 metara se ide makadamskim putem, a zatim se silazi u korito Lazareve reke, koje je u jesen potpuno suvo i kojim se kretanje dalje do lokaliteta Čabrovi odvija bez nekih većih problema. Dužina ovog dela staze je oko 3 km u jednom pravcu i prelazi se za oko sat i po vremena. Povratak do Lazareve pećine je istim putem.












Po povratku iz kanjona obavezno se popnite na dva vidikovca sa kojih se pruža fantastičan pogled na Lazarev kanjon i okolinu. Gde se oni tačno nalaze i kako se do njih stiže možete saznati klikom na sledeći Link.













A kada se vratite sa vidikovaca prepuni utisaka ostaje vam još da posetite i Lazarevu pećinu. Turistimа je nа rаspolаgаnju od 1. maja  do 31. oktobrа uz orgаnizovаnu vodičku službu. Svakodnevno, osim utorka, od 09 do 16 sati. Šta sve možete da vidite u delu koji je otvoren za posetioce možete saznati klikom na sledeći Link.


NAPOMENA:
Zabranjen je pristup odnosno ulazak u spomenik prirode bez odobrenja upravljača ili pratnje čuvara. U kanjon nikako ne kretati bez vodiča, planinarske opreme i celodnevnih zaliha vode.

Нема коментара:

Постави коментар