четвртак, 3. децембар 2015.

Kanjon reke Biger


Markirana staza počinje sa parkinga desno od manastira Vratna. Staza vodi kroz šumu  ka putu za Cigansko groblje, zatim se nakon 2,2 km levo odvaja za Suvu kapiju a desno se nastavlja putem kroz šume i preko livada do kanjona reke Biger, a zatim uzvodno nakon 200 m i do pećine Biger. Ukupna dužina staze je 11 km.

levo Suva kapija 2,5 km - desno Biger 2.93 km

Reka Biger nalazi se 3 km severno od reke Vratne. Sa svojim izvorištem na Ciganskom groblju, u svom vodotoku prima nekoliko manjih pritoka i u reonu Trailov šot ponire u istoimenu pećinu, poznatu u narodu ''pećina koja grmi''.

Pećina sa svoja dva vigleda, podseća po svojim gabaritima i svom izgledu, na prerasti u kanjonu reke Vratne. Kroz drugi vigled vidi se jezero i vodopad, koji pri svom padu sa visine od oko 15 m, u vreme obilnih padavina ''grmi''. Nakon jednog kilometra, reka Biger, prestaje da bude ponornica i pojavljuje se kao vrelo, odakle meštani sala Urovica, koriste vodu za svoj seoski vodovod.
2 коментара:

  1. Biger na rumunskom (vlaškom) znači vodopad!

    ОдговориИзбриши
  2. Ono sta se stvara od vode na stenu. Tj. kamenac (BIGER) i na osnovu toga i nasa mala reka nosi takav naziv. Na kojoj ima i malih vodopada.

    ОдговориИзбриши