среда, 15. новембар 2023.

Stara planina | Vetren (703 mnv) - Jesenji uspon

Vetren (703 mnv) je jedan od vrhova Stare planine. Nalazi se između sela Selačka i Mali Izvor, a iznad manastira Suvodol u ataru sela Selačke. Manastir Suvodol je udaljen oko 30 km od centra Zaječara, a oko 6 km od magistralnog puta Zaječar-Knjaževac.


Početak staze  je na oko 250 m pre vodopada Suvodol, kod drvenog mostića na Suvodolskoj reci. Od mostića staza ide kroz šumu pored ograde manastirskog imanja, a zatim se šumskim putem dolazi u podnožje Vetrena do raskrsnice sa putokazima, odakle se dalje kretanje nastavlja ka grebenu, preko koga se stiže na vrh.


 
 




Sa Vetrena se pruža prelep pogled na vrhove Stare planine (Babin nos, Tri Kladenca, Janošicu...), Tupižnicu, Rtanj, Stol, Deli Jovan...

 



Na samom vrhu se nalaze ostaci odbrambenih utvrđenja (iz rimskog doba). Takođe tu se nalaze i jame koje su napravili "tragači za blagom". Kretanje pored litice i jame zahteva dodatni oprez! Silazak sa vrha je istom trasom kojom se dolazi. 






Manastir Suvodol

Pre ili posle uspona na Vetren možete da obiđite i manastir Suvodol, do koga se stiže asfaltnim putem dužine (oko 1km), koji prolazi pored vodopada Suvodol.

 

Нема коментара:

Постави коментар