недеља, 20. март 2022.

Tupižnica | Koželj - Ledenički vrh (1160 mnv) - Zimski uspon

Tupižnica je planina u istočnoj Srbiji, poznata je i pod imenom Lasovačka planina. Nalazi se između Knjaževca i Boljevca. Najveći deo planine izgrađen je od krečnjaka. Ledenički vrh (1160 mnv) je jedan od dva najviša  vrha Tupižnice, iste je visine kao Glogovački vrh. Na najvišem delu Tupižnice je televizijski relej, do kojeg vodi asfaltni put.

Fotografije i opis u ovom postu su sa uspona na Ledenički vrh (1160 mnv) izvedenog iz sela Koželj. Do sela Koželj se stiže asfaltnim putem iz Minićeva, preko sela Drenovac, tako što se u centru Minićeva skrene desno kada se ide putem Zaječar-Knjaževac. Do prvih kuća u Koželju se stiže nakon 7,5 km, a onda se vozi kroz selo još oko 2 km do kraja asfaltnog puta odakle počinje uspon.

Prvi deo staze prolazi uzanim šumskim putem kroz usek i klisuru. Nakon toga prolazi se pored vikendice koja ostaje sa desne strane i dolazi do mesta "Tri bunara". Staza onda nastavlja putem do lovačke kolibe odakle se blagim usponom dolazi do pećine Ledenice. 





Ovde živi Pera Detlić

Nakon pećine izlazi se na greben sa zapadne strane planine odakle se pruža pogled ka Rtnju. Ovaj deo staze je i najatraktivniji gde se visoke bele stene  uzdižu  iznad šume i drveća i gde pogled puca na sve strane. Na ovom delu staze potreban je dodatan oprez jer se kretanje odvija blizu litice, posebno kada duva jak vetar što je česta pojava.

 

 

pogled na Rtanj (Šiljak 1570 mnv)







Ledenički vrh (1160 mnv) ili Bučanski kamen




Po izlasku na Ledenički vrh, staza se kružno, kolskim putem vraća do pećine Ledenice i potom istim putem nazad do sela Koželj.

 


 





GPS trek za preuzimanje  

Stazu su trasirali i obeležili planinari iz OPSD "Dragan Radosavljević" iz Zaječara. Ukupna dužina staze je oko 14 km.

    

Нема коментара:

Постави коментар