среда, 10. фебруар 2016.

Stol (1155 mnv) - Uspon iz Luke putem


Stol je planina u istočnoj Srbiji udaljena oko 20 km od Bora, pripada opštini Bor i Borskom okrugu u regionu koji je poznat i pod imenom Timočka Krajina. Vrh planine Stol nalazi se na nadmorskoj visini od 1155 m. Planina obiluje atraktivnim alpinističkim terenima i lepim prostranim livadama bogatim lekovitim travama. Planina je pogodna za: planinarenje, alpinističko i sportsko penjanje. Na planini postoji planinarski dom pored koga se nalazi i malo jezero.

selo Luka (410 mnv)-Lučko polje-Bordelja (570 mnv)-Planinarski Dom (850 mnv)-Stol (1 155 mnv)

selo Luka

Selo Luka nalazi se u istočnoj Srbiji, u borskoj opštini, na polovini puta od Bora prema Majdanpeku. Udaljeno je oko 30 kilometara od Bora, smešteno u takozvanom Lučkom polju, između planina Stol i Deli Jovan. Do sela Luka se stiže asfaltnim putem iz Zaječara, Bora, Negotina, Majdanpeka, Donjeg Milanovca. Centar sela Luka nalazi se pored magistralnog puta Bor-Majdanpek u podnožju planine Stol pokraj Lučke reke. Celo selo je sastavljeno iz zaselaka: Ginuše, Groša, Pauleštija, Kmpa mare, Krakolu Stojku, Trebuće, Kraku crnjake, Prazne vreće, Sustola i Liveza.


dom kulture
 
Etno-kuća, riznica starih predmeta i oruđa

Uspon na Stol (1155 mnv) započinje iz centra sela od Doma kulture (410 mnv). Staza uspona je sa severoistočne strane, prelazi se za oko 4 sata pešačenja. Prvi deo staze je lokalni asfaltni put dužine oko 1,3 km (ovaj deo može da se pređe i vozilima i da se na taj način skrati staza i izbegne pešačenje asfaltom)...


Nakon 15 minuta pešačenja asfaltom stiže se do raskrsnice, gde se skreće levo za planinarski dom i uspon na Stol. Na ovoj raskrsnici postoji i autobusko stajalište. Od raskrsnice do planinarskog doma staza je makadam, šumski put, kamen...Dužina ovog dela staze je oko 6 km, vreme pešačenja do doma je oko 2 sata.








planinarski dom


Planinarski dom Stol smešten na obodu šume, izgrađen je 1953. god. na 850 mnv. Neposredno pored Planinarskog doma u podnožju Stola se nalazi i malo veštačko jezero. Od planinarskog doma ka vrhu Stol ide se markiranom stazom koja vodi pored jezera. Od jezera nakon stotinak metara uspon je malo oštriji, odvija se južnom stranom preko grebena. Na kraju grebena izlazi se na prostranu visoravan, na kojoj se nalazi i najviši vrh Stol (1155 mnv). Od planinarskog doma do vrha potrebno je oko 1 sat i 15 minuta vremena. Ukupna dužina staze je oko 18 km, a vreme potrebno za uspon  je oko 4 sata i oko 3 sata za silazak u selo Luka.

Veliki Krš

Veliki Krš i Mali Stol

pogled sa Stola na Deli Jovan

pogled na Goli Krš

Stol (1 155 mnv)







Ostale fotografije možete pogledati klikom na Borski Stol (1155 mnv), uspon iz Luke



 

Нема коментара:

Постави коментар