уторак, 25. август 2015.

Stol (1155 mnv) - Letnji uspon


Stol je planina u istočnoj Srbiji udaljena oko 20 km od Bora, pripada opštini Bor i Borskom okrugu u regionu koji je poznat i pod imenom Timočka Krajina. Vrh planine Stol nalazi se na nadmorskoj visini od 1155 metara. Planina obiluje atraktivnim alpinističkim terenima i lepim prostranim livadama bogatim lekovitim travama. Pogodna za planinarenje, alpinističko i sportsko penjanje. U podnožju vrha postoji planinarski dom pored koga se nalazi i malo jezero.

prevoj Cepe

Do Stola se stiže asfaltnim putem iz Bora preko sela Krivelj do prevoja Cepe, a potom još oko tri kilometra makadamskim putem do planinarskog doma  terenskim vozilom ili pešačenjem (30-40 min) stazom kroz šumu. Iz pravca Majdanpeka i Donjeg Milanovca asfaltnim putem do sela Luke, uz dodatnih sedam kilometara vožnje  ili pešačenja  makadamom.


planinarski dom
Planinarski dom Stol, koji je je smešten na obodu šume je izgrađen 1953. god. na 850 mnv. Neposredno pored Planinarskog doma u podnožju Stola se nalazi i malo veštačko jezero.





jezerce podno Stola




Na uspon se kreće od planinarskog doma markiranom stazom koja vodi pored jezera. Uspon je malo oštriji i sve vreme se odvija grebenom. Na vrh Stola se stiže za oko sat vremena.



pogled na Veliki Krš

pogled na planinarski dom i Veliki krš
Vizak 1016 mnv

na vrhu

Ostale fotografije možete pogledati klkom na Foto album: Borski Stol (1155 mnv) 

1 коментар:

  1. Prosle godine je asfaltiran deo puta koji vidi prema planinarskom domu, do onog skretanja za precicu kroz sumu, sada moze I autom do samog doma, pa ce I veeovatno veci broj ljudi posecivati Stol

    ОдговориИзбриши