недеља, 21. август 2022.

Sokobanja | Vidikovac Popovica

Popovica je jedan od vrhova Device i nalazi se na 443 metra nadmorske visine. Do Popovice se stiže iz parka Banjica, pored hotela Moravica, gde ima nekoliko označenih staza, pored restorana "Čoka" na Banjici, preko izletišta "Lepterija", a može i preko naselja "Prevalac". Najjednostavniji je prilaz, nekom od staza, pored hotela Moravice. 

Kada se izađe na prvo uzvišenje primetiće te klupu i pored klupe levo putokaz koji pokazuje stazu. Sa tog uzvišenja pruža se izvanredan pogled na Sokobanju, planinu Rtanj, sokobanjsku kotlinu...

Od tog mesta imate oko 30 minuta hoda i stižete na Popovicu i lepo urađen vidikovac. Ispred vas se vidi stari grad Sokograd i kanjon reke Moravice,  a levo od vas sokobanjska kotlina i neka sela. Staze su dobro obeležene i nisu mnogo zahtevne. 


pogled na stari grad Sokograd





Na Popovici je uvek vetrovito, ali se možete zakloniti u lepo napravljenu drvenu kućicu. Malo napred, dolazite do ravne stene, ispod kanjon Moravice, a u vašoj visini Sokograd. Ako ste sa decom treba obratiti pažnju da je stena strmo zasečena i vrlo je opasno pokušavati bilo kakvo spuštanje. Ko se boji visine nije preporučljivo da stoji na samoj ivici!
 tekst/izvor: www.soko-banja.org
 





Нема коментара:

Постави коментар