среда, 26. фебруар 2020.

Tupižnica | Marinovac - Glogovački vrh (1160 mnv) - Zimski uspon


Glogovački vrh je jedan od dva najviša  vrha Tupižnice, iste je visine kao i Bučanski kamen (pečurka) 1160 mnv. Tupižnica je planina u istočnoj Srbiji, poznata je pod imenom Lasovačka planina. Nalazi se između Knjaževca i Boljevca. Najveći deo planine izgrađen je od krečnjaka. Bogata je speleološkim objektima, od kojih je najpoznatija kraška jama Tupižnička ledenica. Na najvišem delu Tupižnice se nalazi televizijski repetitor, do kojeg vodi asfaltiran put.
Iz Vikipedije, slobodne enciklopedije
 

Fotografije i opis su sa uspona na Glogovački vrh 1160 mnv, koji je izveden iz sela Marinovac 450 mnv, udaljeno od Zaječara oko 26 km. Do njega se stiže kada se sa puta Zaječar-Knjaževac u selu Vratarnica skrene na asfaltni put koji vodi do sela Zagrađe u dužini oko 5 km. Od Zagrađa put dalje vodi do sela Marinovac i ova deonica puta je oko 6 km.


Polazna tačka uspona je od Doma kulture u centru sela, koji se nalazi na nadmorskoj visini od oko 450 metara. Prvih 500 metara ide se putem kroz selo, zatim se nastavlja putem ka vrhu sve do jednog bunara, koji se nalazi sa desne strane. Od starta do ovog bunara ima oko 5 km i do njega se stiže za oko 2 sata sa povremenim pauzama.


Pedesetak metara dalje od bunara put se završava i dalje kretanje se do vrha uglavnom odvija kroz šumu. Ulaskom u šumu uspon ubrzo postaje strmiji u dužini od 1 km, a zatim sledi još 1 km blažeg uspona.














selo Marinovac









   
Silazak sa vrha odvija se istom stazom kao i uspon. Ukupna dužina staze je oko 14,5 km. Staza do vrha i nazad  je dobro obeležena, a obeležili su je planinari iz OPSD "Dragan Radosavljević" iz Zaječara.

pogled sa staze na Rtanj

  





Нема коментара:

Постави коментар