уторак, 22. март 2016.

Selo Vrmdža


Selo Vrmdža se nalazi u podnožju planine Rtanj na oko 12 km od Sokobanje. Selo je razbijenog j tipa i sastavljeno od 4 zaseoka i ima dužinu oko 5 km. Selo ima oko 400 stanovnika koji se pored poljoprivrede bave i turizmom. Vrmdža ima dugu istoriju (Kelti, Rimljani) zahvaljujući strateškom položaju i odličnom pregledu Sokobanjske i Crnorečke (Crnotimočke) kotline.Vrmdža nosi naziv po „vrmu“ u kome se zahvatala voda.
Selo je jedinstveno po svojoj konfiguraciji terena – po nekoliko stena koje se izdižu između zaseoka. Selo ima svoj vodovod koji se napaja direktno iz prirodnih izvora i snabdeva domaćinstva čistom planinskom vodom. Vrmdža je mesto poznato po prvom meteoritu koji je pao na prostoru bivše Jugoslavije, po Vrmdžanskom jezeru, Latinskom gradu, Rtnju i po velikom broju stranaca koji se doselio. 

stene kod crkve Svete Trojicepogled sa Latinskog grada
stene Latinski grad

pogled na Vrmdžu i stene Latin grad

LATIN-GRAD
Vrmdžanski grad (Latin-grad) se nalazi na krečnjačkom rtu dolini Vrmdžanske reke. Grad je iz rimskog doba i nastao je za vreme vladavine cara Justinijana. Utvrđenje je služilo za odbranu carskog druma koji je vodio za Bliski i Srednji Istok. U VI veku je dograđivan kako bi se Vizantija branila od slovenskih plemena, a u XIV se pominje kao stanište bogatih vlastelina. Razoren je 1416. godine.


stene Latin grad


stene Latin grad

CRKVA SVETE TROJICE
Na jednoj zaravni okruženoj borovima nalazi se Crkva Svete Trojice, sagrađena 1818. godine, stara škola i Seoski muzej. 


crkva Svete Trojice
ETNO MUZEJ
Etno muzej je otvoren 2010. godine. Nalazi se u zgradi Parohijskog doma. Etno postavku, čine predmeti za rad, stari školski invertar, pokućstvo, narodna nošnja iz ovog kraja. Ispred Muzeja postavljena je skulptura sa jedne od vajarskih kolonija koje se tu održavaju.Eksponate su prikupili meštani sela Vrmdža, Mužinca i Trgovišta.etno muzej

postavka Muzeja

postavka MuzejaVrmdža nosi naziv po „vrmu“ u kome se zahvatala voda. Selo je inače poznato po velikom broju izvora (oko 40).

izvor Vrmdžanske reke
ETNO VODENICA
Etno restoran Vodenica kod deda Mije (550 mnv) je smešten uz malu Paklešku rečicu, a na 700 m od njega je jezero Vrmdža. Restoran nudi rtanjski sir, med i džem od šumskog voća, domaće pite od sukanih kora i lepinje sa kajmakom.
VRMDŽANSKO JEZERO
Vrmdžansko jezero ( oko 610 mnv) se  nalazi   severno od sela Vrmdža u podnožju planine Rtanj. Od Sokobanje je udaljeno oko 15, od sela Vrmdža 3 km. Jezero je prirodno i okruženo je livadama, pašnjacima, šumarcima. Predstavlja lepo mesto za odmor i ribolov. Dubina jezera je oko 6 m, ima i velikih naslaga mulja. Temperatura je oko 13 stepeni tako da voda nije preporučljiva za kupanje. Od sela do jezera stiže se makadamskim putem pešačenjem , biciklom, motorom, kolima.

pogled sa stene Sokolovica na stenu Latin grad

stena Devojački kamen
pogled na Rtanj sa stene Latin grad

 Ostale fotografije možete pogledati klikom na Foto album: Selo Vrmdža

3 коментара: