недеља, 31. јануар 2016.

Čemernik - Veliki Čemernik (1638 mnv)


Čemernik je planina u jugoistočnoj Srbiji, na desnoj strani Južne Morave, prema Grdeličkoj klisuri. Pripada planinama srednje visine. Najviši vrh je Veliki Čemernik 1638 mnv. Pored Velikog Čemernika, njegovi vrhovi su: Kula (1622 mnv), Mali Čemernik (1596 mnv), Ostrozub (1546 mnv) i Pavlova gramada (1469 mnv) i svi su zaobljenog tipa. Sastavljen je od kristalastih škriljaca prve grupe i pripada Rodopskom sistemu. U istočnom podnožju su najveća naselja Vlasina Rid i Crna Trava, a na zapadnom Mlačište, Mačkatica, Manjak i Ljutež.                                            

Izvor: Wikipedia

Vlasinsko jezero


Obeležena staza počinje od hotela „Vlasina“ kraj Vlasinskog jezera (1220 mnv).  Staza vodi kroz livade, pašnjake i šume, a do  vrha Veliki Čemernik (1638 mnv)  je potrebno  oko dva i po sata  umerenog hoda, uz savladavanje visinske razlike od 418 mnv. Staza ispod samog vrha naglo ide uzbrdo. Ukupna dužina staze je oko 13 km. Za uspon, poželjno je imati par sendviča, nekoliko čokoladica i oko 2 litra vode, koja se može zahvatiti u hotelu „Vlasina“ i na izvoru „Orlovac“ u blizini najvišeg vrha Čemernika. 



Vlasinsko jezero  se nalazi između Leskovca i Vranja, prema bugarskoj granici, podno planinskih vrhova Čemernika (1638 mnv) i  Besne  kobile (1922 mnv). Izgradnja brane 50-ih godina prošlog veka je na položaju nekadašnjeg blata Vlasine stvorila jezero. Akumulaciono jezero na jugoistoku Srbije sa površinom od 15 km² i dubinom do 35 m. U jezero svakog minuta pritiče dva kubika vode prvog kvaliteta. Vlasina, Vrla, Jerma, Božička reka, Lisinska reka i Ljubotenska reka sa njihovim pritocima (oko 110 ukupno) čine sliv jezera.

Vlasinsko jezero
Do Vlasinskog jezera dolazi se autoputem Beograd-Niš. Kod Predejana se isključuje za Crnu Travu i od Crne Trave se prate putokazi za Vlasinsko jezero. Od Predejana se do Vlasinskog jezera stiže i preko Vladičinog Hana i Surdulice (dužina ovog dela puta je oko 55 km). Od Beograda do Vlasinskog jezera ima oko 350 km. Od Leskovca, Vlasinsko jezero je udaljeno oko 75 km pravcem preko Vlasotinca i Crne Trave, a skoro ista  udaljenosti je i pravcem Vladičin Han - Surdulica.

Staza ispod samog vrha naglo ide uzbrdo.
Staza ispod samog vrha naglo ide uzbrdo.
Staza ispod samog vrha naglo ide uzbrdo.




pogled na Vlasinsko jezero







Najviša kota na Čemerniku – 1638 m


izvor „Orlovac“

Čemerika, biljka po kojoj je Čemernik dobio ime










Ostale fotografije možete pogledati klikom na Foto album: Veliki Čemernik (1638 mnv)
i klikom na Foto album: Vlasinsko jezero

Нема коментара:

Постави коментар