субота, 1. април 2017.

Izletište Grza kod Paraćina


Grza je poznatno izletište i vikend naselje kod Paraćina. Izletište je dobilo ime po istoimenoj reci, koja izvire iz vrela na 480 metara nadmorske visine u podnožju planine Južni Kučaj i duga je oko 23 km. Okolina reke Grze je bogata listopadnim šumama, uglavnom javora i jasena.


Do izletišta Grza se stiže kada se sa autoputa Beograd – Niš odvoji na magistralni put Paraćin – Zaječar, a zatim se posle tunela na 17-om kilometru kod sela Izvor skrene levo, odakle do vrela Grze i Planinarskog doma ima još oko 4,5 km. Od Zaječara do vrela Grze ima oko 70 km. Na početku vikend naselja nalazi se poznati restoran i hotel "Koliba". Pored puta ka jezerima i planinarskog doma nalazi se  veliki broj vikendica, raznih veličina i stilova.


Planinarski dom "Đorđe Živković" kojim upravlja PK "Javorak" iz Paraćina, građen je pedesetih godina prošlog veka, a svečano je otvoren 1. januara 1958. godine. Dom se nalazi na nadmorskoj visini od 410 metara, ima struju i vodovod sa tehničkom vodom. Voda za piće doprema se sa vrela. Prostorija za dnevni boravak se zagreva pomoću peći na drva, a u sobama ima grejanja. Kuhinja raspolaže kompletnim priborom za pripremu hrane, i uz prethodni dogovor sa domaćinom mogu je koristiti svi gosti.

Planinarski dom "Đorđe Živković"

Vrelo Grze je od planinarskog doma udaljeno desetak minuta hoda. Usput se prolazi pored Gornjeg jezera. Okolo izvorišta-vrela i jezera, postoji veliki broj, klupa i stolova sa uređenim ložištima za roštiljanje ili kuvanje kotlića.


reka Grza






vrelo Grze

izvorište-vrelo Grze

vrelo Grze





Nedaleko od vrela, izgradnjom betonske brane napravljeno je manje  jezero, a par stotina metara nizvodno od njega nalazi se još jedno veće i dublje jezero. Voda u jezerima je hladna za kupanje i ne postoji plaža. Jezera su posebno atraktivna za sportske ribolovce, jer su bogata kalifornijskom i potočnom pastrmkom.

Gornje jezero









reka Grza

Donje jezero

Donje jezero


U samom okruženju planinarskog doma nalazi se nekoliko obeleženih planinarskih staza, namenenjih prevashodno planinarima. Pored planinara ove staze mogu  da koriste i drugi sportisti, rekereativci, ljubitelji prirode. Ukupna dužina svih staza je oko 50 kilometara.

mapa staza



3 коментара: