недеља, 21. октобар 2018.

Kanjon Prlitske reke


Kanjon Prlitske reke nalazi se na lokalitetu Vlaški do, koji je udaljen oko 6 km od Zaječara. Do njega se može doći tako što se od Doma zdravlja u Zaječaru krene putem ka graničnom prelazu "Vrška čuka", a zatim se nakon 2,2 km skrene desno na put koji vodi u pravcu Vlaškog dola, koji je od glavnog puta udaljen oko 3,5 km.

 

Vlaškom dolu se pored kanjona Prlitske reke u prečniku od nekoliko stotina metara nalaze i tri pećine, ostaci rimskog utvrđenja i belgijske pruge, kao i groblje iz srednjeg veka i crkvište posvećeno svetom Jovanu, koje su vernici obnovili svojim dobrovoljnim prilozima.

Spomenik prve stanice Belgijske pruge

Vlaški do je i mesto početka Belgijske pruge kojom je transportovan kameni ugalj iz Vrške čuke do Radujevca na Dunavu. Pruga je počela da se gradi 22.juna 1887. godine, a završena 18. oktobra 1888. godine.


Na desnoj strani iznad kanjona Prlitske reke nalazi se  vidikovac sa koga se pruža prelep pogled na Zaječar, okolne planine kao i crkvicu posvećenu svetom Jovanu, smeštenu u šumi , za čiju su obnovu meštani tri sela: Velikog Izvora, Prlite i Grljana, između kojih leži Vlaški Do, sakupili dobrovoljne priloge i na temeljima starog napravili novo svetilište. Na vidikovcu je na jednoj steni postavljen mermerni krst posvećen svetom Đorđu, visine 2,5 m i težine oko 400 kg.




















Нема коментара:

Постави коментар