недеља, 15. април 2018.

Vlaški Do kod Zaječara


Vlaški Do je mesto na oko šest kilometara od Zaječara, gde se u prečniku od nekoliko stotina metara nalaze tri pećine, klisura , izvori lekovite vode, ostaci rimskog utvrđenja i belgijske pruge, kao i groblje iz srednjeg veka i  crkvište posvećeno svetom Jovanu koje su vernici dobrovoljnim prilozima obnovili.





Vlaški do - Mesto početka Belgijske pruge kojom je transportovan kameni ugalj iz Vrške čuke do Radujevca na Dunavu. Pruga je počela da se gradi 22.juna 1887. godine, a završena 18. oktobra 1888. godine.


Prlitska reka



Crkvište je posvećeno svetom Jovanu za čiju su obnovu meštani tri sela: Velikog Izvora, Prlite i Grljana, između kojih leži Vlaški Do, sakupili dobrovoljne priloge i na temeljima starog napravili novo svetilište. Veruje se da je manastir u Vlaškom Dolu podignut još u četvrtom veku. To potvrđuju i novčići pronađeni iz tog perioda.

crkvište posvećeno svetom Jovanu



Usmeno predanje govori, a ljudi veruju, da je u davna rimska vremena ovde bila kovnica novca i da su ondašnji rimski carevi blago čuvali zakopavajući ga u zemlju. Zato u ovaj kraj dolaze mnogi tragači za blagom. Prostor u Vlaškom Dolu je zbog toga gotovo preoran. Da li je kopanje kratera dubokih i po nekoliko metara urodilo plodom sigurno će ostati tajna.




U blizini manastira Svetog Jovana u Vlaškom Dolu, 27. aprila 2001. god. postavljen je Veliki krst od belog mermera, težak 400 kilograma i visok 2,5 metara.

Veliki krst od belog mermera, težak 400 kilograma i visok 2,5 metara










Ostale Fotografije možete pogledati klikom na: Foto album: Vlaški do kod Zaječara

1 коментар: