четвртак, 22. фебруар 2024.

Homolje | Komnenska reka

Vrelo Komnenske reke spada u grupu pećinskih vrela. Nalazi se podno južnih obronaka Homoljskih planina, u blizini naselja Krepoljin. Ovo vrelo predstavlja završetak podzemnog toka reke koja ponire u obližnjoj pećini (Pogana peć). 

Ima dva pećinska otvora iz kojih izbija voda. Donji je na visini od 440 m nadmorske visine i iz njega voda izbija tokom cele godine. Gornji otvor je za desetak metara viši i ogromnih je dimenzija, a aktivan je pri izuzetno visokim vodama. Vodostaj vrela varira i u zavisnosti je od količine padavina i otapanja snega u prolećnom periodu. Prilikom visokog vodostaja formira se vodopad u narodu poznatiji kao ''Mijucića vodopad''. Voda ovog vrela formira otoku Komnenske reke koja se uliva u Krepoljinsku reku.

tekst/izvor:Zavičajni muzej Homolja

Do Mijucića pećine i izvora Komnenske reke  se stiže iz cetra varošice Krepoljin,  asfaltnim putem koji prolazi pored škole i koji nakon 1,5 km prelazi u makadamski put dužine oko 3 km, kojim mogu da idu putnička, kombi vozila, minibusevi. Nakon što se pređe ova deonica vozilima stiže se do mesta Gavranova stena, tu se Komnenska reka uliva u Krepoljinsku. Na tom mestu se ostavljaju vozila, prelazi preko mosta i dalje se pešači makadamskim putem koji uglavnom prati tok Komnenske reke sve do njenog izvora. Staza je obeležena i dužine je oko 3 km u jednom pravcu.











Нема коментара:

Постави коментар