четвртак, 20. јул 2023.

Slapovi Sopotnice

Slapovi Sopotnice nalaze se u jugozapadnoj Srbiji, na reci Sopotnici, na zapadnim padinama planine Jadovnik, na teritoriji opštine Prijepolje u ataru sela Sopotnica. Od Prijepolja su udaljeni oko 20 km.



Spomenik prirode Slapovi Sopotnice je zaštićeno prirodno dobro koje obuhvata izvorište površinskog toka reke Sopotnice sa više stalnih i povremenih karstnih vrela i izvora. Ova vrela i izvori formiraju tokove koji se prvo spajaju, a zatim prave seriju vodopada.

Pored vodopada nalaze se stare i obnovljene vodenice. Reku Sopotnicu, pritoku Lima, karakteriše velika visinska razlika između ušća na 465 m nadmorske visine i najvišeg izvora na 1150 metara.



Pošto reka Sopotnica pravi više vodopada duž celog svog toka, dimenzije istih variraju. Najveći od njih nalazi se na trećem nivou, i visok je 25 metara, dok se visina ostalih vodopada kreće od 19 do 23 metra. Do samih vodopada je nemoguće doći direktno kolima, jer su zarobljeni u liticama. Najveći od njih nazire se iz podnožja – zaravni. Moguće je približiti im se pešačeći kamenitim markiranim putićima.

 iz Vikipedije, slobodne enciklopedije

 
 


























Kako stići do Sopotnice?
Ukoliko od Prijepolja krenete putem za Crnu Goru, posle nekoliko kilometara primetićete znak za skretanje levo, ka selu Sopotnica. Druga varijanta je da produžite ka Podgorici, i onda skrenete kod putokaza za mesto Lučice. Nedavno izgrađen asfaltni put vodi do same Sopotnice, tako da tamo lako možete stići svojim vozilom. Ukoliko ga nemate, na raspolaganju vam je lokalni autobus ili taksi iz Prijepolja.

 izvor: www.gradprijepolje.com

Нема коментара:

Постави коментар