петак, 3. јун 2016.

Krstatac - Šiljak (1070 mnv)


Krstatac se nalazi na tromeđi opština Knjaževac, Sokobanja i Boljevac. Najviši vrh Krstatca je Šiljak (1070 mnv) sa koga se pružaju fenomenalani vidici na sve četri strane sveta. Pogled ka Staroj Planini, Rtnju,Tupižnici, Slemenu, Devici, Ozrenu...


selo Milušinac

Opis staze i fotografije su sa uspona na vrh Šiljak 1070 mnv, koji je izveden iz sela Milušinac 440 mnv. Milušinac je naselje u Srbiji u opštini Sokobanja u Zaječarskom okrugu. Od Sokobanje je udaljeno oko 15 km, a od Knjaževca oko 31,5 km.


Polazna tačka je Dom kulture u selu Milušinac, odakle staza vodi šumskim pute i ,preko proplanaka, a zatim  grebenom do najviše tačke planine Krstatac (vrh Šiljak 1070 mnv) u ukupnoj dužini od oko 5,6 km. Staza je obeležena planinarskim oznakama. Na vrh se stiže za 3,5 do 4 sata, laganim hodom sa povremenim kraćim pauzama. Ukupna dužina staze je oko 14 km.





 
pogled na vrh Šiljak 1 070 mnv






Od vrha sledi spust do lovačke čeke na visini od 935 mnv, a zatim dalje niz šumoviti predeo i livade do planinskog potoka (Urdeški potok). Odatle staza vodi duž potoka i neznatnim usponom uz Urdešku padinu izlazi na greben kanjona Urdeškog potoka gde se nailazi prvi vidikovac – stenoviti odsek sa pogledom ka geološkoj formaciji (prerast) zvanoj Bogova vrata.



Prateći greben u pravcu zapada i prolazeći kroz bukovu šumu i preko potoka, dolazi se  do novog vidikovca koji  otvara pogled na istoku – ka Bogovim vratima (690 mnv) i kanjonu Urdeškog potoka, a prema zapadu ka kotlini sela Milušinac. Trasa dalje vodi delom šumskim putem, a delom stazom koja obuhvata nove izvanredne vidikovce.


pogled na Bogova vrata

Sa te staze se skreće ka čuvenom lokalitetu Bogova vrata i dalje do Milušinačkog vodopada, a put vodi pored tri manje pećine. U povratku staza vodi niz potok i spušta se do izletišta Manastirište (na nadmorskoj visini od 535m.) gde je po predanju nekada bila crkva sv. Petke Trnove. 



pogled na Manastirište

Od Manastirišta, trasa dalje vodi ka Milušinačkom potoku do lokaliteta Bukovi, i dalje kolskim putem do polazne tačke, do doma u Milušincu.







1 коментар: