недеља, 23. јул 2023.

Etno Selo Štitkovo

Etno sеlo Štitkovo sе nalazi u jugozapadnoj Srbiji podno planine Zlatar, prеma Čеmеrnici. Od Nove Varoši je udaljno oko 25 km i do njega se stiže uzanim asfaltnim putem. Smešteno je u uskoj dolini kroz koju protiče reka Tisovica, a okruženo je sa tri brda koja ga tokom zime štite od hladnih vetrova.


U centru sela se nalazi crkva Svete Trojice, koja datira iz 1867. godine.  U blizini crkve, nalazi se škola sagrađena 1887. godine. Sve sačuvane kuće u selu potiču s kraja 19. veka.











''Ako se krećete iz pravca Beograda, proći ćete Kokin brod i desetak kilometara kasnije stižete na ulaz u Novu Varoš. Obratite pažnju čim put prestane da vijuga i počne da se penje – blizu ste. Odmah sa leve strane u varoškom naselju Branoševac, pre nego što uđete u Novu Varoš, dočekaće vas znak sa mnogo imena poput Božetića, Štitkova, crkve Dubnice... Skrenete levo i dalje samo ostavite da vas put ponese. Put jeste uzak, ali je asfaltiran, a sa obe strane protežu se prelepe leje četinara, karakterističnih za ovaj kraj''.

izvor: zlatarinfo.rs


Нема коментара:

Постави коментар