петак, 18. новембар 2016.

Manastir Krepičevac


Manastir Krepičevac (Crnorečki) pripada Eparhiji timočkoj Srpske pravoslavne crkve. Nalazi se četiri kilometra severno od sela Jablanice u klisuri Radovanjske reke. Manastir je posvećen Uspeniju Presvete Bogorodice.


Kao i većina manastira u Timočkoj krajini i Krepičevac spada u one o kojima se veoma malo ili čak gotovo ništa ne zna o vremenima gradnje i životu manastira uopšte.


Manastir je obnavljan više puta. U XVIII veku obnovio ga je knez Golub iz Jablanice. Početkom XIX veka Hajduk Veljko sa knezom Milisavom postavljaju za starešinu manastira Jeromonaha Akakija o čemu svedoči zapis u jednoj bogoslužbenoj knjizi. Danas manastir Krepičevac nema žitelja, a opslužuju ga parohijski sveštenici.
Manastir Krepičevac ima zidani ikonostas sa nekoliko sačuvanih ikona: Hrist, Bogorodica, Sv. Jovan, Blagovesti.

Dolina Radovanske reke
3 коментара:

  1. Na samom pocetku moga komentara ja sam Veroljub Stefanovic iz Jablanice.Zeleo bi da se zahvalim osnivacu ovoj Web stranici koja je uradjena fantasticno.Ovaj manastir je od velike vrednosti po svim kategorijama,zitelji Jablanice su zaboravili na svog dragulja.Zahvaljajuci sefu mesne zajednice-Zoranu Jovicu koji je uspeo malo da ga ozivi sa odredjenim ulaganjima na strukturi manastira.Manastir je poznat svim vernicima Srbije dolaze iz svih krajeva da bi uzivali u krajolik ovog mocnog manastira.Ostaje usamljeno da ceka neka bolja vremena kada ce i on da ozivi u svetlu kao i svi ostali manastiri.

    ОдговориИзбриши
  2. Prelepo mesto bas planiram da obidjem manastir sa prvim lepim danima.

    ОдговориИзбриши
  3. Da li moze da se dodje kolima do manastira.

    ОдговориИзбриши