четвртак, 30. септембар 2021.

Rtanj | Sitna stena - Šiljak (1570 mnv)

Rtanj je planina koja se nalazi u istočnoj Srbiji, oko 200 km jugoistočno od Beograda, nadomak Boljevca. Pripada Karpatskim planinama, a njen najviši vrh je Šiljak (1570 m), zatim Preslo (1405 mnv), Gola planina (1113 m), Kusak (1309 mnv), Baba (1040 mnv), Lisac (1016 m), Tumba (842 m)...

Prilaz Rtnju je moguć sa svih strana. Ove fotografije i opis su sa uspona na vrh Šiljak 1570 mnv preko bočnog grebena "Sitna stena''. Ovaj uspon spada u teže u Srbiji i najteži je smer za uspon na vrh Šiljak, jer je potrebno da se na dužini staze od oko 4 km savlada visinska razlika od 1200 metara.


Početak staze je pored asfaltnog puta koji vodi u naselje Rtanj, kod separacije Mirovo (u vreme mog uspona nije bilo oznake za početak staze), prve markacije pojavljuju se  ulaskom u šumu i ima ih sve do jedne stene na kojoj je ispisano „Sitna stena“ oko 800 mnv. U prvoj trećini staza ide kroz šumu, a kasnije postaje dosta strma i vodi severnim grebenom ka Šiljku. 




pogled sa staze na Etno Hotel ''Rtanj Balašević''








pogled sa staze na Boljevac













Silazak sa vrha može da se izvede delimično grebenom u pravcu zapada do skretanja na stazu koja vodi sa severne strane planine do polazne tačke tj. separacije Mirovo. Ukupna dužina ove staze je oko 11 km. Takođe silazak može da se izvede i standardnom južnom stranom do naselja Rtanj. Dužina ove staze je takođe oko 11 km, a od naselja Rtanj do polazne taćke na uspon kod separacije Mirovo ima još oko 5 km.















Нема коментара:

Постави коментар