недеља, 22. фебруар 2015.

Suva planina | Bojanine vode - Trem (1810 mnv) - Zimski uspon

Suva planina je planina u jugoistočnoj Srbiji duga oko 35 km, a široka 12 km, koja u geološkom i geografskom smislu pripada karpatsko-balkanskoj grupi planina na samoj granici sa starijom Srpsko-makedonskom masom. Prostire se pravcem severozapad—jugoistok u visinskim zonama od 250 m do 1810 m i počinje istočno od Niške Banje, a završava se jugozapadno od Babušnice u Lužničkoj kotlini kroz koju protiče reka Lužnica. Severna strana Suve planine je odsečena, dok su Južne padine  blage i prekrivene travnatim tepihom.

Iz Vikipedije, slobodne enciklopedije

 
Najviši vrh Suve planine je Trem 1810 mnv, zatim Đorđina čuka ili Kostadinica 1735 mnv, Golemo stražište 1713mnv, Litica 1683 mnv, Sokolov kamen 1523 mnv, a najatraktivniji za alpiniste je teško pristupačni Mosor na 984 mnv.

planinarski dom ''Studenac''

Uspon na Trem započinje sa Bojaninih voda, od planinarskog doma "Studenac". Do Bojaninih voda se stiže preko Niške Banje asfaltnim putem kroz Jelašnicu, Čukljenik, Donju i Gornju Studenu. U zimskim uslovima do Bojaninih voda može se doći vozilima (putnički automobil, kombi, mini bus) samo ako je put od sela Gornja Studena prohodan (očišćen od snega i leda), a ako nije onda se vozila ostavljaju u selu i kreće se pešice do planinarskog doma. Od Gornje Studene do Bojaninih voda ima oko 5 km koji se prepešače za oko 90 minuta. 


Kada se stigne do planinarskog doma "Studenac" staza dalje vodi makadamskim putem oko 2 km do izvorišta ''Ljubina  česma'' (1100 mnv), zatim se skreće desno i dalje ide uzbrdo stazom kroz šumu zvanom "Kraljev put" do prevoja Devojački grob, koji se nalazi između Trema i Sokolovog kamena. Dužina staze od planinarskog doma do prevoja Devojački grob  je oko 4,2 km.



skijaška staza ''Sokolov kamen'' na Bojaninim vodama
Ski staza ''Sokolov kamen'' duga je 900 m, sa visinskom razlikom od 320 m.

Ski kuća i polazna stanica ski lifta



izvorište Ljubina česma

kroz šumu Kraljevim  putem do prevoja Devojački grob

putokaz na Devojačkom grobu
Trem

Kada se izađe iz šume na prevoj Devojački grob (1311 m)  levo staza vodi na Trem (1810 m), a desno na Sokolov kamen (1523 m). Od Bojaninih voda (860 mnv), preko prevoja Devojački grob (1311 mnv) do vrha Trem (1810 mnv) ima oko 7,5 km pešačenje. A od Bojaninih voda (860 mnv), preko Devojačkog groba do vrha Sokolov kamen (1523 mnv) ima oko 7 km pešačenja.

pogled na Trem

pogled na Sokolov kamen

Do Trema se dalje ide grebenom Suve planine i ovaj deo staze je najlepši ali i najopasniji za kretanje u zimskim uslovima, kada snežni nanosi mogu da formiraju strehe debljine i po nakoliko metara ispod kojih su duboki ponori, zbog kojih treba izbegavati približavanje ivici grebena.




    

pogled na Sokolov kamen


Dužina staze od Devojačkog groba do Trema je oko 3 km koji se lagano prepešače za 90-120 minuta. Ukupna dužina staze Donja Studena-Trem-Donja Studena je oko 25 km, a ukupan uspon koji treba savladati od Donje Studene do Trema je 1400 mnv.

Ostale fotografije možete pogledati klikom na Foto album: Trem 1810 mnv

Нема коментара:

Постави коментар