субота, 25. мај 2019.

Gamzigradska banja


Gamzigradska banja se nalazi u istočnoj Srbiji, udaljena je od Beograda oko 220 km i oko 12,5 km od centra Zaječara. Smeštena je u dolini donjeg toka Crnog Timoka, pored magistralnog puta Zaječar-Paraćin, a na nadmorskoj visini od 160 metara.


U banji se nalazi i specijalna  bolnica za rehabilitaciju "Gamzigrad", specijalizovana za rehabilitaciju oboljenja perifernih krvnih sudova, reumatizma i vibracionih bolesti. Gamzigradska banja ima i nekoliko izvora termomineralne vode, temperature od 38 do 43 stepena. Termomineralna voda koristi se  u bolničkim bazenima, u mineralnim i galvanskim kadama, lokalnim kupkama, za podvodnu masažu...


Okružena  šumovitim brežuljcima predstavlja idealno mesto za lečenje, odmor i rekreaciju, sport i ribolov... Kroz banju protiče i reka Crni Timok, a u banji se nalazi i mala hidroelektrana „Gamzigrad“, jedna od deset najstarijih hidroelektrana u Srbiji.


Na oko 3 km od Gamzigradske Banje nalazi se arheološko nalazište antičke rimske carske palate  Feliks Romulijana koja se nalazi na UNESKO-voj listi svetske baštine.





selo Gamzigrad



reka Crni Timok

Нема коментара:

Постави коментар