уторак, 20. фебруар 2024.

Homoljske planine - Veliki Vranj (884 mnv)

Veliki Vranj (884 mnv) je sedmi najviši vrh Homoljskih planina, zauzima centralni položaj sa koga mogu da se vide vrhovi Vrata, Štubej, Kobilja glava, Veliki i Mali Sumorovac, u daljini Ježevac, Veliki i Mali Vukan.

Homoljske planine se nalaze u istočnoj Srbiji, pretežno na teritoriji opštine Žagubca. Prosečna nadmorska visina ovih planina iznosi 900 metara, a njihov najviši vrh je Oman 962 mnv, drugi po visini je vrh Štubej 940 mnv. Homoljske planine su bogate gustim bukovim i hrastovim šumama kao i mnogobronim izvorima pijaće vode.

 

 
Fotografije i opis staze su sa 8. Tradicionalnog  zimskog uspona na Veliki Vranj u organizaciji PK ''Vukan'' iz Požarevca, a koji je  je izveden od mesta Gavranova stena. Do ovog mesta se stiže kada se iz cetra varošice Krepoljin krene asfaltnim putem koji prolazi pored škole i koji nakon 1,5 km prelazi u makadamski put dužine oko 3 km, kojim mogu da idu putnička i kombi vozila, kao i minibusevi. 

 
U podnožju Gavranove stene na oko 290 mnv gde se Komnenska reka uliva Krepoljinsku reku se ostavljaju vozila i odatle se kreće na uspon, putem uz Krepoljinsku reku. Na stazi ima izvora sa vodom i većinom se ide kroz šumu. 


izvor Krepoljinske reke

Nakon 4 km od početka uspona stiže se do izvora Krepoljinske na oko 580 mnv. Mesto gde može da se napravi duža pauza za odmor, doručak, fotografisanje i gde mogu da se dopune  zalihe vode za piće.




Od ovog izvora do vrha preostaje još 2 km, a zadnjih stotinak metara uspon se odvija preko stenovite deonice sa dosta oštrog kamenja na kojoj potreban dodatan oprez.









Silazak sa vrha može da se izvede sa druge strane ka sedlu Jarčeva brada, a nakon pređenih 2,5 km od vrha staza vodi zemljanim putem oko 1 km do Mijucića pećine udaljene od puta oko 100 m, na čijem ulazu je kraško vrelo od kog nastaje Komnenska reka. .





Komnenska reka



Nakon obilaska pećine, vraćate se na  makadamski put koji prati tok Komnenske reke do mesta gde se ona uliva u Krepoljinsku reku tj. do polazne tačke na uspon. Dužina ove deonice je oko 3 km, a ukupna dužina kružne staze je oko 14 km.

 


 

Нема коментара:

Постави коментар