петак, 9. октобар 2015.

Malinik - Veliki Malinik (1158 mnv)

pogled na Veliki Malinik
Malinik je planina u istočnoj Srbiji. Pripada Karpatskim planinama, a njegovi najviši vrhovi su Veliki Malinik (1158 m) i Mali Malinik (1019 m). Najistaknutije karakteristike Malinika je spektakularni Lazarev kanjon i Lazareva pećina u blizini sela Zlot.
 

Na uspon se kreće iz sela Zlot (265 mnv), jednog od najvećih sela u Timočkoj Krajini. Markirana staza za Veliki Malinik kreće iz centra sela. Staza je šumska, sve do izlaska na "Sedlo". Tu je raskrsnica koja desno  vodi ka vidikovcu Kovej i kanjonu reke Vej, a pravo nastavlja ka vrhu.  


                                                    




Nakon 2 sata pešačenja od centra sela stiže se do oznake od koje se desno ide ka vidikovcu Kovej, a levo se odvaja staza za kanjon reke Vej, vidikovac Sedlo i Malinik. Od ove raskrsnice do vrha Malinika potrebno je još oko 2 do 2,5 sata hoda.
     

 

 Sa leve strane livade nalazi se pojata gde možete natočiti vodu za piće.



Lazarev kanjon se nalazi u istočnoj Srbiji, i predstavlja deo istočnog Kučaja. Značaj Lazarevog kanjona ogledaju se u reljefu, hidrografiji i živom svetu. Nastao je usecanjem Lazareve reke, desne pritoke Zlotske reke. Ovaj grandiozni kanjon usečen je u krečnjačku Dubašničku ravan, a na njega se nadovezuju plići i manji kanjoni Mikuljske i Pojenske reke, kao i kanjon Demizloka. Lazarev kanjon je jedan od najneprohodnijih kanjona u Srbiji. Dugačak je 4,5 km, dubok od 350 do 500 m, a najmanja širina iznosi 4 m. Odlikuje se vertikalnim krečnjačkim stenama sa naglašenim postojanjem zaravnjenog krečnjačkog platoa od koga je počelo usecanje doline. Takođe, jedinstven je po raznovrsnosti površinskih i podzemnih oblika kraškog reljefa, kao što su kraške doline, vrtače, škrape, kamenice, pećine i jame.

O Lazarevom kanjonu više možete pročitati klikom na Link




 

Nakon odmora, razgledanja, fotografisanja i zahvatanja sveže vode za piće na obližnjoj pojati vraćamo se nazad do raskrsnice gde smo skrenuli za vidikovac Kovej i tu preko livade pa kroz šumu, preko grebena nastavljamo put ka vrhu.






za uvećani prikaz kliknite na fotografiju
pogled na kanjon reke Demižlok

Levi krak je kanjon reke Demižlok, krak koji je najbliži nama je kanjon reke Vej, njemu suprotan krak  je kanjon Mikuljske reke, a desni krak je Lazarev kanjon.
pogled na kanjon reke Demižlok

 


Ispod vrha se nalazi  izvor pitke i hladne vode. A do vrha ima još oko 20 minuta hoda stazom koja je dosta strma i ponovo ide kroz šumu. Sam vrh Velikog Malinika nije toliko interesantan pošto je pogled zaklonjen šumom.



 


Dužina staze od centra sela Zlot do Velikog Malinika je oko 10 km, a vreme koje je potrebno da se ona pređe je oko 4 sata i 30 minuta.


Ostale fotografije možete pogledati klikom na Foto album: Uspon na Veliki Malinik (1158 mnv)
a uspon se kreće iz sela Zlot
Na uspon se kreće iz sela Zlot
Na uspon se kreće iz sela Zlot

Нема коментара:

Постави коментар