понедељак, 5. октобар 2020.

Stara planina | Temska - Vikalište (1065 mnv)

Vidikovac Vikalište 1065 mnv nalazi se u ataru sela Rudinje na Staroj planini. Ovaj vidikovac je specifičan po velikoj steni visine oko 20 metara, koja je izgrađena od crvenog peščara. Uspon do ovog vidikovca može da se izvede iz nekoliko pravaca. Fotografije i opis su sa uspona koji smo izveli iz sela Temska. Naši vodiči na ovom usponu bili su Snežana i Nenad Lazić iz Pirota i njihov pas Kodi.


Selo Temska je smešteno  u podnožju Stare planine. Od Pirota je udaljeno oko 15 km a od Knjaževca oko 50 km. Polazna tačka našeg uspona na Vikalište bila je iz Temske sa regionalnog puta Knjaževac-Pirot.

U početku smo kratko išli asfaltnim putem kojim se stiže u selo Rudinje, a na koji se skreće levo kada se ide iz pravca Knjaževca, pre mosta preko reke Temštice. Nakon stotinak metara kretanja ovim putem skrenuli smo desno i dalje kretanje nastavili makadamskim putem na desnoj obali reke Temštice, koji prolazi pored kupališta i izletišta Krivi vir.

reka Temštica

Nakon što smo prepešačili oko 1,4 km stigli smo do mesta gde se Rudinjska reka uliva u reku Temšticu. Tu smo prešli preko suvog korita i ubrzo smo skrenuli levo na zemljani/travnati put koji ide preko mesta Ključ  koji nakon nekih 300 metara ulazi u šumu, naizmenično ide kroz nju i pored oboda šume. 

suvo korito Rudinjske reke




Temska






Put takođe prolazi i pored mnogih napuštenih koliba, pojata i preko livada. Završni deo našeg uspona odvijao se grebenom Vikališta kojim smo nakon prepešačenih 6,5 km stigli do prvog vidikovca.









Nakon duže pauze, fotografisanja i uživanja u pogledima na okolne planine (Stara planina, Vlaška planina, Ruj, Suva planina, Svrljiške planine...) i vrhove dalje kretanje smo nastavili grebenom oko desetak minuta do još jednog vidikovca, koji je udaljen oko 300 metara. 



Od drugog vidikovca dalje kretanje smo nastavili grebenom oko 500 metara do najvišeg dela, a zatim smo se spustili nešto niže još oko 400 metara  do novog vidikovaca, steni "Golemi kamen". Dužina staze od Temske do ove stene je oko 7,5 km.











Нема коментара:

Постави коментар