уторак, 15. септембар 2020.

Stara planina - Vražja glava (1934 mnv)


Vražja glava 1934 mnv, je vrh Stare planine koji se nalazi na samoj srpsko-bugarskoj granici. Na vrhu se nalazi veliki beli granični kamen uočljiv još iz daljine. Fotografije i opis su sa uspona koji je izveden iz sela Dojkinici. Uspon na Vražju glavu može da se izvede i iz sela Topli do, kao i od planinarskog doma na Babinom zubu.
 
 
Polazna tačka iz Dojkinca je renovirani planinarski dom. Od doma se kreće makadamskim putem koji prati tok Dojkinačke reke, a koji prolazi u blizini vodopada Tupavica i kroz strogi rezervat prirode Arbinje.

 

Put se završava u blizini izvora Ladna voda. Malo dalje od izvora je parking i okretnica za terenska vozila i šumske kamione. Pošto je ova deonica puta dugačka oko 12,5 km, planinari za njen prelazak najčešće koriste prevoz nekim terenskim vozilom, koje može da se iznjami u selu Dojkinci.


Dojkinačka reka



Od Ladne vode pešači se putem koji prati tok Belčinog dola oko 2,3 km sve do jedne krivine (poslednje serpentine), gde put skreće ulevo i kojim se dalje ide još oko 400 metara do prevoja Beleđe.




Belčin dol




Na prevoju Beleđe na oko 1700 mnv napušta se put i dalje kretanje se odvija uskom stazom desno od puta kroz kleku i skelete kleke izgorele u požaru 2019. godine. 
 
 



Nakon 1,5 km od Beleđa stiže se na vrh Vražja glava 1934 mnv, koji se nalazi na samoj srpsko-bugarskoj granici sa koga se pruža prelep pogled na najlepše predele Stare planine, Arbinje, na vrhove Midžor, Babin zub, Tri čuke, Kopren, Bratkovu stranu... kao i na Toplodolsku dolinu.



Vražja glava 1934 mnv




granični kamen na vrhu Vražja glava 1934 mnv

pogled na Tri čuke

Od Vražje glave staza ka vrhu Tri čuke vodi grebenom, najpre do ostataka nekadašnje karaule JNA (oko 1,7 km od Vražje glave), a zatim se kretanje dalje nastavlja oko 1,3 km do prve čuke.

Нема коментара:

Постави коментар