понедељак, 19. септембар 2016.

Devica - Oštra Čuka (1075 mnv)


Devica je planina koja se nalazi u istočnoj Srbiji u blizini Sokobanje. Njen najviši vrh je Čapljinac 1186 mnv, zatim slede Gola Čuka 1138 mnv, Oštra Čuka 1075 mnv... Na Devici postoji veliki broj izvora (u podnožju) i izletišta koja su nedaleko od Sokobanje (Lepterija, Sokograd, Popovica, Sokogradska klisura, Barudžija, Šopur, Kalinovica, Vlasina...)


Sokobanja - Sokograd, dođeš star odeš mlad !

Fotografije i opis staze su sa uspona koji je izveden iz centra Sokobanje kod Miloševog konaka u organizaciji      PD "Oštra čuka" iz Sokobanje.


Start je u Sokobanji  kod Miloševog konaka, kreće se severnom stranom planine Device, prolazi se pored izletišta Borići, karakteristično po visokim borovima, nakon Borića se prelazi asfaltni put  gde se izlazi do vidikovca  Janior sa koga se pruža lep pogled ka Sokobanji.





pogled sa vidikovca Janior


Od vidikovca Janior staza nastavlja blagim usponom  kroz grabovu šumu ka izvoru Barudžija. Od izvora Barudžija sledi blaga uzbrdica kroz borovu šumu  do  Ozrenskih  livada.



Od Ozrenskih livada staza gubi visinu  i vodi kroz lipovu šumu do izvora  Kalinovica (650 mnv), koji je poznat po hladnoj vodi. Nedaleko od ovog izvora se nalazi Etno park ''Kalinovica''.




Etno kuća na Kalinovici  je prelepo domaćinstvo gde je moguće pojesti dobre pogačice od integralnog brašna         (sa kajmakom, sirom, medom, džemom), razne vrste pečenja, popiti kafu, domaću rakiju...






Od Kalinovice staza  prolazi pored mesta koje se naziva Košavske livade, a zatim ulazi u gustu bukovu šumu do  izvora Šopur (820 mnv).








kod izvora Šopur

Od izvora Šopur sledi poslednji blagi uspon koji vodi do vrha Oštra Čuka (1075 mnv). Sa vrha Oštre čuke pogled se pruža na  Ozren sa  Leskovikom, Svrljiške planine, Suvu planinu, Rtanj, Pomoravlje...



Oštra čuka














Dužina staze od Sokobanje (300 mnv) do vrha Oštra Čuka (1075 mnv) je 9 km u jednom pravcu. Povratak sa vrha do centra Sokobanje odvija se istom stazom kao i uspon ili preko visoravni Vlasina  (gde geografski prestaje planina Devica i prelazi se na planinu Ozren) do sela Jezero. Dužina staze od vrha Oštra čuka do sela Jezero je 6 km. Staza vodi kroz krečnjačku visoravan jugoistočnog Ozrena i spušta se do kote Hajdučke livade (900 mnv) i za oko 30 minuta stiže se u selo Jezero (815 mnv).




Napomena: 
Povratak preko visoravni Vlasina do sela Jezero važi samo za planinare koji su došli organizovanim prevozom do Sokobanje, koje će vozači na kraju spusta da pokupe u selu Jezero.  Od Sokobanje do sela Jezera se stiže asfaltnim putem u dužini od 15 km. Zbog nekoliko serpentina nije preporučljivo da do Jezera idu autobusi koji imaju tri osovine.

 

Нема коментара:

Постави коментар