уторак, 31. октобар 2017.

Vidikovci Lazarevog kanjona


Lazarev kanjon se nalazi u istočnoj Srbiji na oko 3 km od sela Zlot, a dvadesetak kilometara od Bora. Najduži je kanjon u istočnoj Srbiji, a ime je dobio po Lazarevoj pećini koja se nalazi na izlazu iz kanjona. Dugačak je sa svoja tri kraka (Mikulj, Demižlok i Vej) oko 13 km, a osnovna dužina kanjona je oko 4,5 km. Dubok je do 350 metara sa leve strane i preko 500 metara s desne strane, ispod Malinika. Na najužem delu kanjona širina je manja od 7 metara.


U njemu ne postoje pešačke staze, a teren je izuzetno težak zbog velikog broja krupnog stenja i oborenih stabala. Strane kanjona su vrlo strme, najčešće vertikalne. Lazarev kanjon je izgradila Lazareva reka. Lazareva reka nastaje sastavljanjem tri reke: Demižlok, Mikulj i Vej. Svaka od ove tri reke, izgradila je svoj kanjon kojim otiče do mesta na kome nastaje Lazareva reka. Lazarev kanjon spada u najneprohodnije kanjone u Srbiji. Spomenik prirode "Lazarev kanjon" je pod zaštitom  države i predstavlja područje nacionalnog značaja-1. kategorije.


Desno betonirana staza  vodi do pećine Vernjikica i kolskog puta, levo nebetonirana, vodi pravo u kanjon.

Do Vidikovca 2, pećine Vernjikice i kolskog puta koji vodi do Vidikovca 1 se stiže kada se krene betoniranom stazom sa platoa ispred  Lazareve pećine.  Do vidikovca 2 se stiže za 15 do 20 minuta, a rastojanje od Lazareve pećine do njega je oko 1 km. Do pećine Vernjikice se od Vidikovca 2 ide još oko 500 metara. Staza koja vodi do Vidikovca 1 je prvih 900 metara ista staza kojom se ide do Vidikovca 2, a onda se na oko 100 m pre Vidikovca 2 skreće desno na zemljani put, koji vodi kroz šumoviti deo oko 800 metara, a zatim na široki makadamski put kojim se ide još oko 400 metara do Vidikovca 1. Staza je obeležena planinarskim markacijama.















Pećina Vernjikica je udaljena oko 1500 m od Lazareve pećine, sa kojom je povezana pešačkom stazom. Ukupna dužina istraženih kanala pećine iznosi 1239 m, spada u grupu suvih pećina i nalazi se na 150 metara od dna kanjona Lazareve reke. Za Vernjikicu je karakterističan veliki broj stalaktita, stalagmita i visokih pećinskih stubova. Najmonumentalnija dvorana je dvorana "Koloseum", prečnika 60 m i visine 51 m. Zaštitni znak pećine je stalagmit "Kolos",visok 11,5 metara.



























NAPOMENA:
Zabranjen je pristup odnosno ulazak u spomenik prirode bez odobrenja upravljača ili pratnje čuvara. U kanjon nikako ne kretati bez vodiča, planinarske opreme i celodnevnih zaliha vode.
 
 

Нема коментара:

Постави коментар