среда, 26. јул 2023.

Mokra gora | Šarganska osmica

Mokra Gora je dolina u zapadnoj Srbiji, smeštena između planina Tare i Zlatibora. U selu se nalazi veliki broj lekovitih izvora od kojih je najpoznatiji izvor Bele vode. Danas je prostor Mokre Gore najpoznatiji po ''Šarganskoj osmici'', pruzi uskog koloseka. Takođe, veliku atrakciju predstavlja etno selo ''Drvengrad'', na brdu Mećavnik, koje je sagrađeno prema ideji našeg čuvenog filmskog režisera Emira Kusturice.

  izvor:www.zlatibor.org.rs




Šarganska osmica je najatraktivnija turističko muzejska železnica u Evropi i smatra se kao jedinstveno graditeljsko remek delo u svetu među prugama uzanog koloseka.Pruga, širine koloseka 760 mm, prolazi najlepšim planinskim predelima Mokre Gore sa 5 mostova i 22 tunela. Na ukupnoj dužini pruge, na relaciji Mokra Gora – Šargan Vitasi, od 15,5 km prelazi se visinska razlika od 300 m.  




Voz ''Nostalgija'', koji čine restaurirani vagoni, saobraća tokom letnje i zimske turističke sezone. Pogodan je za organizovanje turističkih putovanja, izleta, ekskurzija, kao i  za snimanje filmova, TV serija, TV drama, spotova, reklama... Redovne vozove pokreće dizel lokomotiva, a fakultativne parna ili dizel lokomotiva shodno zahtevu korisnika prevoza.

izvor: srbijavoz.rs

 











 


 

Železnička stanica Jatare je jedna od stanica muzejsko-turističkog kompleksa Šarganska osmica. Po izgradnji, Jatare nije bila železnička stanica već ukrsnica, imala je dva koloseka, drugi je bio prolazni, a imala je i izvlačnjak koji se koristio za parkiranje lokomotiva koje su potiskivale vozove, jer od ove stanice prema stanici Šargan Vitasi je najveći uspon od 18 promila.

U povratku iz stanice Šargan Vitasi, po redu vožnje, voz „Nostalgija” se zaustavlja u stanici i pravi pauzu, tako da putnici mogu da se osveže u restoranu, koji posluje u okviru stanice. Kod stanice se nalazi vidikovac „Krst” sa koga se pruža pogled na „dva tunela”. Na ovoj stanici nikada ni jedna karta nije prodata, niti je ko ušao ili izašao iz voza. 

Iz Vikipedije, slobodne enciklopedije





 




Нема коментара:

Постави коментар