субота, 20. април 2019.

Vidikovac Tumba

Vidikovac Tumba (780 mnv) se nalazi u ataru sela Temska iznad stare hidroelektrane ''Temac'', na reci Temštici. Udaljen je oko 20 km od Pirota i jedan je od najlepših vidikovaca na Staroj planini.

 

reka Temštica

Do početka staze, koja vodi do ovog vidikovca, dolazi se kada se od regionalnog puta Pirot-Knjaževac krene putem za selo Topli Do. Nakon pređenih  4,2 km stiže se do mesta gde se skreće levo na uzani put koji vodi do HE ''Temac''. Posle skretanja, spuštanjem oko 400 metara pod nešto većim nagibom stiže se do proširenja gde se parkiraju vozila i odatle se polazi obeleženom stazom na uspon do vidikovca.

Početak staze je nešto zahtevniji u odnosu na celu stazu. Prelazi se preko mosta i dalje ide kroz šumu kojom se do vidikovca stiže za oko 45 minuta pešačenja. Za uspon na vidikovac Tumba obavezna je kvalitetna planinarska obuća, zbog strmih i kamenitih deonica, koje mogu biti klizave posebno kada je staza vlažna zbog kiše. Takođe je potreban i dodatn oprez tokom toplih mesececi zbog poskoka, zmija otrovnica!

 HE "Temac"


Нема коментара:

Постави коментар