уторак, 10. мај 2022.

Stol (1155 mnv) | Kružna staza - Prolećni uspon

Stol je planina u istočnoj Srbiji, udaljena oko 20 km od Bora, pripada opštini Bor i Borskom okrugu. Vrh planine Stol nalazi se na nadmorskoj visini od 1155 m. Planina obiluje atraktivnim alpinističkim terenima, lepim prostranim livadama i lekovitim travama. Pogodna je za planinarenje, alpinističko i sportsko penjanje. U podnožju na 850 m nadmorske visine nalazi se planinarski dom, kao i malo veštačko jezero u blizini doma.

Polazna tačka za uspon kružnom stazom je planinarski dom koji se nalazi u podnožju Stola na 850 mnv. Od doma staza vodi zemljanim putem koji prolazi u blizini malog veštačkog jezera. 

pogled na Vizak

Stol

Putem se od planinarskog doma ide oko 1 km, a zatim se skreće oštro ulevo i zatim niz livadu spušta oko 400 metara  do potoka, gde je potrebno pronaći markacije za stazu koja vodi uzbrdo do grebena. Odatle sledi malo strmiji uspon, a dužina ovog dela staze je oko 600 metara.


 
 
 


Zatim se po izlasku na greben dalje kretanje oko 1,2 km odvija njime sve do vrha na 1155 mnv. Tokom uspona i kretanja grebenom pruža se prelep 
pogled na greben Velikog krša, Deli Jovan, Rtanj, Lučko polje...
















Silazak sa vrha je standardnom stazom kojim se vrsi uspon na Stol od planinarskog doma. Dužina ovog dela staze je oko 1,7 km. Ukupna dužina kružne staze je oko 5 km.





pogled na Deli Jovan



Vizak




Нема коментара:

Постави коментар