понедељак, 30. август 2021.

Stara planina - Kopren (1964 mnv)

Kopren (1964 mnv)  je jedan od najviših vrhova na  Staroj planini,  koji se nalazi na samoj srpsko-bugarskoj granici u blizini sela Dojkinci. Uspon na Kopren može da se izvede sa nekoliko lokacija. Jedna od njih je od sela Jelovica do područja Široke luke, pa preko Kaca kamena ili kanjonom Jelovičke reke  do Koprenskog vodopada, pa onda uspon ka samom Koprenu.

put kroz Belčin dol

Takođe uspon može da se izvede iz sela Dojkinci, preko Dubokog dola i kraške depresije Ponor, a zatim do vrha Stražna čuka i dalje do Koprena ili kroz Arbinje kanjonom Dojkinačke reke  do lokaliteta Ladna voda (do koga od Dojkinca ima oko 13 km), pa zatim do vodopada Tri kladenca, a od vodopada dalje krenuti na uspon ka Koprenskom platou.

 

Od Ladne vode može se ići putem kroz Belčin dol do prevoja Beleđe, pa do vrha Vražja glava i dalje graničnom linijom do vrha Tri čuke (dužina ove deonice je oko 7,5 km), a od čuka dalje ka Koprenu još oko 4,5 km. 

Fotografije i opis u ovom postu su sa uspona koji je izveden od lokaliteta Ladna voda oko 1450 mnv, koji se nalazi na kraju puta u Arbinju. Polazna tačka na uspon je proširenje na Ladnoj vodi gde se parkiraju vozila, od koga se ide stotinak metara putem do mosta, preko koga se prelazi i dalje kretanje nastavlja se levo putem kroz Belčin dol. Put desno vodi pedesetak metara dalje do poslednjeg betonskog mosta u Arbinju, od koga se kreće na uspon do vodopada Tri kladenca.


Nakon što smo prepešačili oko 2 km putem kroz Belčin dol od polazne tačke odvojili smo se desno, zatim prešli preko dola i prolaskom kroz jedan kraći pojas četinarske šume izašli na čistinu kod jedne kolibe za govedare. Tu nas je dočekao Goran iz Toplog Dola, a nakon upoznavanja i kraće pauze nastavili smo dalje kretanje uzbrdo preko Međa planine sve do patrolne staze. 




Dalje kretanje smo nastavili patrolnom stazom do Tri kladenca, izvora Dojkinačke reke. Od Ladne vode do izvora Tri kladenca smo prepešačili oko 7 km. 





Tu je usledila jedna duža pauza za odmor, doručak i fotografisanje, nakon koje smo preko platoa Koprena krenuli u završni uspon na vrh Kopren 1964 mnv, do koga smo imali još oko 1,7 km da prepešačimo.












Sa vrha smo se preko platoa ponovo vratili do izvora Tri kladenca, malo drugačijom putanjom.



pogled na Tri čuke

Pošto smo imali iskusne vodiče i dobre poznavaoce Stare planine, Snežanu i Nenada Lazića iz Pirota i njihovog psa Kodija, odlučili smo se za povratak do Ladne vode veoma strmom i uraslom stazom niz korito reke do vodopada Tri kladenca ili Arbinjskog vodopada, kako ga još zovu. Dužina ove deonice je oko 2 km, a prešli smo je za 1 sat i 30 minuta.










Od vodopada Tri kladenca smo se spustili stazom (do Ladne vode naše polazne tačka za uspon), koja se nalazi na levoj obali Dojkinačke reke i koja prati njen gornji tok. Dužina ove deonice je oko 2,5 km, a prešli smo je za 45 minuta. Ukupna dužina kružne staze je oko 14 km.









Нема коментара:

Постави коментар