понедељак, 20. јул 2015.

Niševac - Niševačka klisura i okolinaNiševac je malo svrljiško selo, koje se nalazi na 35 km od Niša, odnosno 5 km od Svrljiga. Kroz njega protiče reka Svrljiški Timok, koja na kraju sela ulazi u izuzetno lepu klisuru koja se prostire skoro do Knjaževca.

  
selo Niševac

Kroz selo i klisuru prolazi i pruga Niš – Knjaževac. Pruga prolazi kroz mnogobrojne tunele i preko dvadesetak mostova. Svrljiška klisura, Svrljiški Timok i okolne planine  čine ovaj kraj fantastičnim za planinarenje i seoski turizam.

pogled na Bogdanicu 808 mnv

 kupalište Banjica
ostaci tvrđave

Čuvene "Kule" kod sela Varoši, odnosno Niševca, jesu utvrda "grad", kadiluk-sedište kadije za vreme Turaka, dok je ispod "Kula" bilo tzv."podgrađe" gde se odvijao svakodnevni život srpskog i turskog stanovništva. Na "kulama" kod Niševca i Varoši bilo je boravište upravitelja grada. Ova utvrda bila je snabdevena posadom,vojskom, pitkom vodom ,zalihama hrane, što je omogućavalo vladajućem sloju da u slučaju nadiranja neprijatelja sa zapada, iz nizijskog dela pravcem Varoši može da se brani i duže drži položaj.

kupalište Banjica

kupalište Banjica

Niševačka klisura je najlepši deo kanjona Svrljiškog Timoka.


selo Niševac
železnička stanica Niševac


Ostale fotografije možete pogledati klikom na  Foto album: Svrljiška klisura, Niševac...


3 коментара:

  1. Захваљујем, веома корисни блог! Пуно вам хвала! Ја живим у Зајечару и стално тражим нова интересантна места.

    ОдговориИзбриши
  2. Prehodao sam klisuru duz pruge, a planiram i preko staza kroz klisuru. Predeo je fenomenalan.

    ОдговориИзбриши