недеља, 2. април 2017.

Južni kučaj - Javorački vrh, Mali Javorak...


Južni Kučaj je planinski masiv u Istočnoj Srbiji, obiluje prelepim pitomim planinskim vrhovima, od kojih sa svojih 927 metara nadmorske visine Javorački vrh dominira ovim masivom. Sa severa je ograničen rekom Resavom i planinom Beljanicom, sa istoka Zlotskom rekom i Crnim vrhom, kod Bora, sa juga rekom Čestobrodicom, i sa zapada Pomoravljem. Ovaj planinski masiv obiluje planinskim izvorima i listopadnim šumama, od kojih su najzastupljenije javor i jasen, zatim bukva, hrast, cer. Ostali vrhovi Južnog Kučaja su: Mali Javorak (756 mnv), Vis (873mnv), Crni Vrh (870 mnv), Koziji rog (667 mnv) i Mali koziji rog (517 mnv).

Planinarski dom "Đorđe Živković"

U podnožju planine Javorak (Javorački vrh 927 mnv) se nalazi izletište i vrelo Grze, dva mala veštačka jezera i Planinarski dom "Đorđe Živković", kojim upravlja PK "Javorak" iz Paraćina.  Do Planinarskog doma se stiže kada se sa autoputa Beograd – Niš odvoji na magistralni put Paraćin – Zaječar, a zatim se posle tunela na 17-om kilometru kod sela Izvor skrene levo, odakle do vrela Grze i Planinarskog doma ima još oko 4,5 km. Usput se prolazi pored prvog (donjeg) jezera. Od Beograda do vrela Grze ima oko 180 km, a od Zaječara oko 70 km.

vrelo Grze

Gornje jezero

Donje jezero

U samom okruženju doma nalazi se nekoliko obeleženih planinarskih staza, namenenjih prevashodno planinarima. Pored planinara ove staze mogu  da koriste i drugi sportisti, rekereativci, ljubitelji prirode. Ukupna dužina svih staza je oko 50 kilometara.

Mapa staza

Uspon na Javorački vrh 927 mnv počinje od planinarskog doma 410 mnv. Od doma takođe  vode staze i ka ostalim vrhovima. Staza je dobro markirana i uglavnom vodi putevima kroz šumu. Nakon 2 sata umerenog hoda stiže se do izvora  sa čistom pijaćom vodom. Izvor se nalazi na prelazu dveju šuma. Od izvora do  Javoračkog vrha ima još oko 30 minuta pešačenja.

Izvor

Šuma prekrivena sremušem


Od Javoračkog vrha, za oko sat vremena stiže se do Malog Javorka (756 mnv). Takođe i od Malog Javoraka je potrebno oko sat vremena za silazak do planinarskog doma, odakle je krenuo uspon.


Нема коментара:

Постави коментар