среда, 3. фебруар 2016.

Tekija - Na lepom plavom Dunavu



Tekija je mesto sa oko 800 stanovnika, u opštini Kladovo smešteno  uz obalu Dunava, na zelenim padinama Miroča. Tekija je bila varošica u Đerdapu sa desne strane Dunava u Oršavskoj kotlini, naspram rumunskog grada Oršave. Nizvodno od Tekije nalazila se poslednja đerdapska klisura Sipska klisura, a uzvodno klisura Kazan. Ležala je na 55 m nadmorke visine. Tekiju je kao i Donji Milanovac prilikom izgradnje hidroelektrane Đerdap i stvaranjem veštačkog jezera Đerdap, potopio Dunav. Novo naselje sa istim imenom podignuto je iznad jezera na obroncima Miroč planine.


Nova Tekija je poznata po takmičenju u lovu somova na bućku. Svake godine ova manifestacija, „Zlatna Bućka Đerdapa“, okuplja veliki broj alasa i zaljubljenika u ribolov i prirodu.








Evropska biciklistička ruta EuroVelo 6, koja povezuje Atlantik i Crno more, prolazi kroz Nacionalni park „Đerdap“ u dužini od  100km.


Nacionalni park „Đerdap“ nalazi se u severoistočnom delu Srbije u Borskom i Braničevskom okrugu okrugu na granici sa Rumunijom,na teritoriji opština Golubac, Majdanpek i Kladovo. Đerdap je najveći nacionalni park u Srbiji. Njegova površina je 63.608 ha, a prostire se duž 100 km desne obale Dunava. 


Nacionalni park „Đerdap“ čine: tri klisure (Golubačka, Gospođin vir i kanjon Velikog i Malog kazana), tri kotline (Ljupkovska, Donjomilanovačka i Oršavska), deset rezervata prirode: Lepenski Vir, Veliki i Mali Štrbac sa Trajanovom tablom, Golubački grad, Bosman-Sokolovac, Čoka Njalta sa Pesačom, Bojana, Tatarski vis, Šomrda, Ciganski potok, Kanjon Boljetinske reke-Greben.



Klisura Kazan je suženje u kompozitnoj dolini Đerdapa na granici Srbije u Rumunije. Sastoji se iz dve klisure „Veliki Kazan“, čije je korito široko 150-170 metara, a strmi, skoro vertikalni odseci dostižu i 300 metara, što klisuru svrstava i u kanjonske doline. U njoj su brojni vrtlozi čije dubine dostižu i 70 metara. Nakon Velikog sledi „Mali Kazan“ sa širinom korita 180 do 300 metara. Klisura je usečena u starije i otpornije stene, a povezuje Donjemilanovačku kotlinu sa Oršavskom kotlinom. Korito Dunava je u ovom delu Đerdapske klisure najuže. Sa juga Kazan opasuje planina Miroč, a sa severa Munci Almažujuj.

Tabula Traiana ili Trajanova tabla je latinski natpis posvećen rimskom caru Trajanu, isklesan na steni koja se nalazi u Đerdapskoj klisuri na izlasku iz malog kazana, odnosno u delu gde je Dunav najdublji i najuži tokom celog njegovog toka od izvora do ušća. Ova tabla je deo rimskih spomenika, na takozvanom rimskom putu. Trajanova tabla potiče iz vremena cara Trajana i njegovog ratovanja protiv Dačana na teritoriji severno od Dunava u periodu 100-103. godine.


Izgradnjom hidroelektrane Đerdap, rimski put je potopljen, a da bi Trajanova tabla bila sačuvana, odlučeno je da bude isečena i da se podigne 50 metara više. Vidljiva je samo sa Dunava. Na tabli je uklesan tekst na latinskom, koji u prevodu glasi:

IMPERATOR CEZAR, BOŽANSKOG NERVE SIN, NERVA, TRAJAN AVGUST GERMANIK, VRHOVNI SVEŠTENIK, ZASTUPNIK NARODA PO ČETVRTI PUT, SAVLADAVŠI PLANINSKO I DUNAVSKO




Ostale fotografije možete pogledati klikom na Foto album: Tekija - Na lepom plavom Dunavu

Нема коментара:

Постави коментар