недеља, 21. јул 2019.

Stara planina - Rasovati kamen (1330 mnv) - Letnji uspon


Rasovati kamen je jedan od vrhova glavnog venca Stare planine, duž granice između Srbije i Bugarske. Nalazi se na nadmorskoj visini od 1330 metara između opština Knjaževac i Zaječar. Uspon na vrh može da se izvede iz sela Radičevac ili sa prevoja Kadibogaz. Prevoj Kadibogaz se nalazi na srpsko-bugarskoj granici između knjaževačkog sela Novo Korito i bugarskog sela Salaš.


Prevoj Kadibogaz je udaljen od magistralnog puta Knjaževac-Zaječar oko 18 km. Do njega se stiže tako što se u centru  Minićeva kada se ide iz pravca Knjaževca skrene desno i dalje kretanje nastavlja krivudavim asfaltnim putem preko sela Vitkovac, Petruša, Ošljane i Novo Korito.


Ovaj prevoj je poznat po privrednoj i kulturnoj manifestaciji "Sabor na Kadibogazu" na kojoj se prikazuje narodno kulturno stvaralaštvo i privredna ponuda naselja sa obe strane granice. Prvi Sabor na Kadibogazu održan je 1925 godine, i jedna je od najstarijih manifestacija na Balkanu. Kao takav, Sabor je obeležavan sa prekidima sve do 1954. godine. Na inicijativu opštine Knjaževac i Belogradčik, ova manifestacija je obnovljena 2001. godine, i od tada do danas se obeležava svake godine.

pogled sa staze na jezerce u Bugarskoj

Polazna tačka uspona je karaula granične policije koja se nalazi na oko 570 mnv na prevoju Kadibogaz. Od karaule pa sve do izlaska na greben staza vodi putem, uglanom kroz šumu što posebno prija kada se uspon izvodi preko leta. Dužina ovog dela staze je oko 5 km, uspon je konstantan i prelazi se za oko 3 i po sata sa povremenim kraćim pauzama.





Nakon izlaska na greben uspon se dalje odvija uz graničnu liniji, preko livade, stena i okolo stena. Tokom prelaska ove deonice nailazi se na granični kamen SRJ 362. Dužina ovog  dela staze do vrha Rasovati kamen 1330 mnv je oko 1 km.

 




 




vrh Rasovati kamen 1330 mnv

selo Salaš u Bugarskoj



pogled sa vrha na napuštenu karaulu "Rasovati kamen" 








NAPOMENA: Staza za sada nije obeležena planinarskim markacijama!
  

Нема коментара:

Постави коментар