уторак, 15. март 2016.

Jelovičko vrelo


Jelovičko vrelo jedno je od najjačih izvora na Staroj planini, nalazi se nedaleko od sela Jelovica na 1,5 km ispred sela u podrucju vikend naselja Vrelo u slivu Dojkinačke i Jelovičke reke, na levoj strani Jelovičke reke. Od Pirota je udaljeno oko 30 km. Do izletišta Vrelo se dolazi asfaltnim putem  za oko 40 minuta. Put od Pirota do Vrela prolazi kroz Rsovce i u selu Visočka Ržana se račva na put ka Vrelu (levo) i desno put ka Slavinji, Boljevdolu, Odorovačkim poljima...
 

понедељак, 14. март 2016.

Rosomački lonci


Rosomački lonci je jedan od naziva za kanjon Rosomačke reke. Obično ga nazivaju Rosomačko grlo, Rosomačko ždrelo, dok ga  stanovnici sela Slavinja zovu Slavinjsko grlo. Kanjon se nalazi  između sela Slavinja i Rosomač na oko 35 km od Pirota. 

субота, 12. март 2016.

Rgotski kamen


Rgotski kamen se nalazi kod sela Rgotina na oko 12 km od Bora i na oko 17 km od Zaječara. Iz Zaječara do Rgotskog brda dolazi se preko sela Rgotina (od centra sela oko 3,5 km) dolazi se glavnim putem koji vodi za Bor, Majdanpek... Iz Bora se dolazi putem koji vodi za Zaječar, preko Slatine i nakon vožnje po  serpertinama izlazi se na vrh na kome se  sa leve strane nalazi usamljena kućica kod koje mogu da se parkiraju vozila i od koje se kreće u obilazak Rgotskog brda.

уторак, 1. март 2016.

Rtanj - Šiljak (1565 mnv) - Zimski uspon severnom stranom

pogled sa grebena na vrh Šiljak
Rtanj je planina koja se nalazi u istočnoj Srbiji, oko 200 km jugoistočno od Beograda, nadomak Boljevca. Pripada Karpatskim planinama, a najviši vrh Šiljak (1565 m) predstavlja prirodni fenomen kraškog reljefa. Sa južne strane padovi su blagi i prema podnožju se prostire visoravan koja se lagano spušta ka Soko Banji. Na severnoj strani Rtanj je izrazito odsečen sa oštrim grebenom pri vrhu. Na istočnom kraju grebena, uzdiže se glavni vrh Šiljak. Severna strana Rtnja prekrivena je šumama i pašnjacima, obrasla autohtonim biljnim vrstama i obiluje izvorima pitke vode.